bogdan rodeanu
Toate știrile

Aberație PNDL la Şendreni

#Sendreni2020

Aberație PNDL la Şendreni: poduri cu rampe prea lungi, străzi și curți blocate.

Priviţi fotografiile: poduri cu tablierul cocoțat la 1,50 metri faţă de sol. Asta înseamnă că rampa de acces pe pod vă fi foarte lungă. Cât de lungă? Podurile prevăzute pentru varianta ocolitoare a municipiului Galați vor avea panta de 4,50%. Dacă păstrăm regula, rampa pentru podețele din Şendreni va avea lungimea de peste 30 de metri.

Asta înseamnă că va fi blocat accesul în curți pe străzile care vor fi transformate aproape în întregime în rampe de acces pe podeţe. Practic, rampa va fi aproape de nivelul gardurilor. Ce vină au oamenii să nu mai poată intra în curte?!

Dar asta nu e tot!

Din cauza înălțării inutile a tablierelor podețelor, rampa de acces vă trebui să fie lungă. Asta nu blochează accesul doar în curțile de pe străzile transformate în rampe.Astfel va fi blocat accesul și pe străzile perpendiculare, a căror intersecție va fi închisă cu rampele de acces pe poduri: pe strada Rusca Mare, 14 proprietăți vor rămâne blocate, fără drum de acces. Cine vă plăti daunele generate de aberația PNDL?

Firește, primăria Şendreni!

Mai mult, adâncirea albiei pârăului Rusca Mare și supradimensionarea podețelor este utilă în cazul unei viituri – și da, lucrări de apărare pentru inundații sunt necesare – dar numai dacă volumul de apă poate fi preluat şi deversat în râul Siret. Problema este că podețele și lucrările de regularizare de pe cursul cursului pârăului Rusca Mare se opresc în DN25.

Adică, da, în caz de viitură, în amonte de DN25, apa va putea curge pe albia amenajată și pe sub podețele supraînalţate. Dar tot șuvoiul de apă ( și de aluviuni ) se va bloca în podețul de pe DN25 care nu face parte din proiect. Acolo va rămâne o ştrangulare. Se putea amenaja un iaz de captare, în amonte de sat?Probabil costa mai puțin şi nu ar fi înghiţit nici atât de mult beton.

Şi nici atât de multă zgură siderurgică şi material provenit din demolări.

Dar despre zgură, despre modul în care acest reziduu siderurgic se regăseşte în proiectele edilitare ale primăriei Şendreni, vom povesti mai larg în zilele ce urmează.

Și așa ajungem la întrebarea principală: de ce a fost nevoie de podeţe cu tablierul înălțat prea mult, care să ducă la blocarea unor proprietăți și care să nu ajute aproape deloc în caz de inundații?

Pentru bani!

Pentru că supradimensionarea inutilă a podețelor și a rampelor de urcare înseamnă beton în plus. Mult beton în plus. Şi zgură în plus.

Nu era nevoie de supraînălțarea podețelor și de blocarea proprietăților! Era nevoie de protejarea – la costuri eficiente – a Şendreniului în caz de viitură. Și nu, aceste lucrări nu protejează pe nimeni de nimic.

De ce primăria Şendreni a preferat finanțarea prin PNDL-ul atât de drag președintelui PSD Liviu Dragnea?

Pentru că, dacă în cazul proiectelor cu fonduri europene, astfel de aberații sunt eliminate, verificările proiectelor finanțate prin PNDL sunt, în cel mai fericit caz, superficiale. În cazul podețelor supradimensionate construite de primăria Şendreni, proiectul nu a fost nici corect gândit, nici corect verificat.

Am făcut ceea ce reprezentanţii primăriei nu au reuşit să facă, am mers în teren şi am măsurat, fără pretenţie de cunoscători, doar în baza bunului simţ al omului care în viaţa lui a construit măcar un gard!

Valoarea de construcţie a celor 6 poduri, 3 în Şendreni şi 3 în Şerbeşti, din care se execută doar 5, este de 2.560.299,89 lei, conform anunţului de atribuire SCNA1007584, publicat în Sistemul Naţional de Achiziţii Publice în data de 05.11.2018

Vom solicita administrației publice locale să ne prezinte un punct de vedere asupra celor prezentate și detalieze eventualele majorări de sume , în cuantum şi în baza căror documente s-au realizat, precum şi care a fost contribuţia din bugetul local al comunei la realizarea acestor podeţe din Şendreni şi Şerbeşti.

O primărie responsabilă faţă de banul public şi faţă de cetăţeni are grija şi verifică tot timpul lucrările pe care le plăteşte!

USR Şendreni va schimba această situație prin asumare, implicare şi transparenţă, elemente care nu se regăsesc nici în vocabularul şi nici în practica actualei administraţii locale.

USR Şendreni

USR Galați