Activitate parlamentară, Toate știrile

Aceasta este harta salariilor din administraţie din România. Pe judeţe!

De câte ori veţi resimţi probleme în administraţia locală din Galaţi, de la încălzire şi până la spaţii verzi, de la atragerea investitorilor şi până la lucrări de infrastructura locală, din oraş sau din comune, gândiţi-vă că în Galaţi, în anul 2017, erau cele mai mari salarii în administratie din toată Moldova şi locul 5 în ţară, după Bucureşti, Dolj, Cluj şi Timiş.

Aproape dublu faţă de cât câştigă restul salariaţilor!
Şi asta era în anul 2017, ÎNAINTE de majorarea hotărâtă de Consiliile Locale dominate de PSD şi aliaţii lor. Este clar că cifrele oficiale pentru 2018, care vor fi publicate la anul, vor arată diferenţe şi mai mari.

În Galaţi erau cu aproape 700 de lei mai mari decât în Bihor. Şi nu ştim pe cineva care să se plângă de ce face primăria Oradea, de exemplu.

Cu doar 121 de lei mai mici decât în Cluj. Este asta diferenţa de performanţă administrativă între Cluj şi Galaţi?

Cu doar 63 de lei mai mici decât în Timiş. Este asta diferenţa reală între ce face Primăria Timişoara, de exemplu, şi ce face Primăria Galaţi? Ştiaţi că în judeţul Timis, la o populaţie cu doar 130.000 de locuitori mai mare decât a Galaţiului sunt de 2,3 ori mai mulţi angajaţi? ( Galaţi = 120.000 angajaţi iar Timiş = 277.000 )

Sunt date oficiale, publicate de INS.

Şi sunt salarii medii brute. Adică, pentru fiecare salariat în administraţia gălăţeană care este plătit cu 3.000 de lei brut, este încă unul plătit cu 6.000 de lei brut.
Ce primesc gălăţenii de banii ăştia?

E vorba despre salariile brute. Adică şi sporurile. Pentru că, şi aici voiam să ajung, asta este cheia hărţii: principalul motiv ( dar nu singurul ) pentru care avem această situaţie sunt sporurile, în primul rând sporul de vechime.

Asta înseamnă că în Galaţi avem o administraţie îmbătrînită, la propriu, ăscunsă pe statele de plată

în spatele unor feţe tinere doar în buletin. Şi-atunci, de unde performanţele de care are nevoie Galaţiul?

Şi, cel mai dureros, iată şi comparaţia cu principalele ramuri din economia reală:

Peste 2.000 de lei faţă de salariul mediu brut din metalurgie. Peste 3.000 de lei mai mult decât salariul mediu în industria alimentară. Şi cu aproape 3.500 de lei mai mult decât în construcţii.

Asta a făcut PSD-ul şi asta vor face în continuare doar ca să controleze administraţia. Nu a contat pentru ei că, în schimb, au creat o prăpastie uriaşă între salariaţii din administraţie şi cei din economia reală.

De ce?

Răspunsul este unul singur: pentru pesedizarea administraţiei locale. În formă continuată.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR de Galați