bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

“Acțiuni de deturnare a actului de decizie”

Această sintagmă nominalizează a doua mare vulnerabilitate a României, înscrisă în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024.

Am fost onorat să prezint Plenului Reunit raportul comun al Comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, și, totodată, să îmi exprim opinia și asumările personale pe această linie membrilor CSAT prezenți în sala de plen.

În principiu, o astfel de vulnerabilitate evidentă generează prejudicii bugetului public, afectează potențialul de dezvoltare a țării, buna guvernare, decizia în folosul cetățenilor și comunităților, încrederea în instituțiile statului, dar și imaginea și credibilitatea statului la nivel internaţional.

În particular, putem vorbi de mult mai multe aspecte mărunte care, însumate, se încadrează în acelaşi nivel de toxicitate socială.

Putem vorbi aici de tonner-ul vândut la suprapreţ unei instituții, la străzi asfaltate care au nevoie imediat de reparaţii sau la presiunile economice și politice asupra funcționarilor sau a reprezentanților politici pentru a obține începând cu o autorizație de constructie până la a trimite controlul autorităţilor publice pentru şpagă sau şantaj.

În toate cazurile, vorbim de interese personale sau de grup, interese economice sau de capitalizare politică.

Lucrurile de acum nu vor rămâne așa.

Politicile sectoriale de implementare a SNAT se construiesc deja în instituții de resort pentru a contracara astfel de abuzuri.

Și nu pot decât să susțin și să transmit și eu la rândul meu îndemnul venit din partea reprezentantului celui mai important partener strategic al României:

“ Acum este momentul ca toți românii, nu doar elita și cei conectaţi politic, să prospere și să își ridice nivelul de trai.”

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galați

www.BogdanRodeanu.ro#GalatiulMetropolitan