Activitate parlamentară, Toate știrile

Am acordat astăzi aviz pozitiv domnilor Nicolae Ciucă şi Ion Marcel Vela, miniştri desemnaţi pentru Ministerul Apărării, respectiv, Ministerul Afacerilor Interne, la audierile acestora în comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat şi din Camera Deputaţilor.

Am reţinut angajamentul domnului Ciucă, ministrul propus pentru Ministerul Apărării, de a continua şi intensifica programele de înzestrare ale armatei şi de creştere a gradului de implicare a industriei româneşti de apărare în unele dintre aceste programe.

Deasemenea, am reţinut şi angajamentul domnului Marcel Vela, ministrul propus pentru Ministerul Afacerilor Interne, de a desecretiza cât mai rapid raportul despre represiunea manifestanţilor paşnici din 10 august 2018.

Desecretizarea şi publicarea acestui raport este un act de transparenţă obligatoriu al Ministerului Afacerilor Interne şi al Guvernului României, pentru a arăta cetăţenilor care au fost greşelile Ministerului de Interne condus de ministrul PSD Carmen Dan şi unde trebuie intervenit astfel încât represiunea asupra manifestanţilor paşnici să nu se mai întâmple niciodată în România.

Un alt angajament pe care i l-am cerut domnului Marcel Vela, ministrul propus pentru Ministerul Afacerilor Interne, este acela de a începe imediat după învestitură evaluarea şi apoi îmbunătăţirea activităţii Serviciului de Urgenţă 112 în relaţia cu cetăţenii. Cazul Caracal a arătat cât de grave sunt efectele disfuncţionalităţilor atât din comunicarea cu victimele care aplează Serviciul de Urgenţă 112 cât şi a colaborării defectuoase dintre structurile de intervenţie ale MAI.

Evaluarea va trebui să ţină cont nu numai de viteza de intervenţie ci şi de cea de rezolvare a cazului reclamat la 112.
Nu în ultimul rând, am cerut domnului ministru propus pentru Ministerul Afacerilor Interne ( şi acesta şi-a asumat ) ieşirea cât mai grabnică din provizoratul dat de numirile interimare la conducerile structurilor MAI, în primul rând a celor teritoriale.

Aceste situaţii de provizorat au dus la nenumărate blocaje pe care trebuie să le depăşim cât mai grabnic şi, foarte important, cât mai bine, prin organizarea concursurilor pentru numirile pe funcţiile de conducere.

Este obligatoriu ca, în aceste concursuri, candidaţii să fie verificaţi în cel mai temeinic mod astfel încât să îndepărtăm din structurile MAI obedienţa şi să facem loc competenţei.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro