Activitate în circumscripție, Toate știrile

Apă Canal pierde apă în valoare de 8 milioane de euro pe an dar dă vina ( şi ) pe hoţi

Dar poate că nu e furt. Poate e mită electorală.

Am zgândărit, doar un pic, situaţia pierderilor Apă Canal şi am trezit monstrul pesedist.

Puşi în faţa propriilor probleme, inclusiv de comunicare, Apă Canal au început să se dezvinovăţească în problema pierderilor uriaşe pe care le raportează şi au dat următoarea explicaţie halucinantă:

De fapt, pierderea nu este apa scursă în pământ. Adică este, dar nu toată-toată pierderea. Nici eu nu am spus că TOŢI cei 11,5 milioane metri cubi se scurg în solul municipiului Galaţi. (Re)citiţi postarea de sâmbătă noapte. Şi-atunci şi acum afirm că grosul pierderilor Apă Canal sunt cauzate de reteaua din municipiul Galaţi şi nu de cea din mediul rural.

Apă Canal spune că “peste 10% sunt pierderi tehnologice” la care se adaugă FURTUL DE APA, consumatorii necontorizaţi, diferenţele date de aparatele de măsură şi abia apoi pierderile din conductele sparte.

Haideţi să facem un calcul minimal şi să îl explicăm:
25.448.780 mc = volumul de apă pompat de Apă Canal.
7.678.656 mc = volumul de apă facturat de Apă Canal.
15% din 25.448.780 mc = 3.817.314 pierderi tehnologice 
25.488.760 mc – 3.817.314 mc ( pierderi tehnologice ) – 13.992.790 mc ( volum facturat ) = 7.678.656 mc pierderi ( furt, consumatori necontorizaţi, diferenţe între aparate de măsură şi conducte sparte ).

Ei au spus “peste” 10% din apa pompată sunt pierderi tehnologice. Ca să înţelegeţi, este inclusiv apa cu care sunt spălate bazinele de decantare.

Nu punem 10%, punem 15%, zicem că le-au mai spălat o dată în plus. Mai rămân, deci, 7,6 milioane de metri cubi pierderi ( furt, necontorizaţi, diferenţe aparate măsură, conducte sparte).

Din aceştia, să presupunem că 90% ar fi furt de apă ( ! ), consumatori necontorizaţi ( ! ) şi diferenţele date de aparatele de măsură ( ! ) şi DOAR 10% ar fi volumul de apă pierdut prin conductele sparte.

Ar însemna că pierderile care se scurg în sol ar fi de „doar” 767.865 metri cubi. Dar nu toate aceste pierderi sunt pe reţelele din municipiul Galaţi. Am spus şi în postarea de sâmbătă noapte: cifrele publicate de Apă Canal sunt valabile pentru anul 2017 pentru tot judeţul Galaţi.

Ori, Institutul Naţional de Statistică spune că, în anul 2017, în judeţul Galaţi a fost un consum de apă potabilă ( inclusiv cel casnic ) de 17,3 milioane metri cubi din care 11,7 milioane metri cubi în municipiul Galaţi. Proporţional, înseamnă 67%. Două treimi. Aplicăm regula celor 2/3 pentru toate reperele.

Două treimi din cei doar 767.865 metri cubi apă potabilă pierdută ( calcul orientativ ) înseamnă că în Galaţi am avut “doar” 514.469 metri cubi apă potabilă pierdută prin conductele sparte.

Şi-aici e aici: din cei 572 de kilometri de reţea scădem cei 78 de kilometri reabilităţi pe fondurile ISPA şi rezultă, repet, dacă am avea DOAR 10% pierderi din conductele sparte, că ÎN GALAŢI PIERDEM, ANUAL, ÎN MEDIE, 1 METRU CUB DE APĂ PENTRU FIECARE METRU LINIAR DE CONDUCTĂ NEREABILITATĂ PE FONDURILE ISPA.

1,04 metri cubi, pentru precizie.
O fi mult? O fi puţin?

Revin la problema furtului de apă invocat de Apă Canal. ( Cu asta s-au prins singuri în laţ ).

În cele peste 4.000 de scări de bloc din Galaţi nu prea ai cum să furi apă de la Apă Canal. Accentuez, de la Apă Canal. Se poate fură dar, dacă se fură, oamenii se fură între ei, în principal prin neraportarea corectă a consumurilor înregistrare în apartamente dar asta se întâmplă DUPĂ contorul Apă Canal. Deasemenea, exclud ca şcolile, grădiniţele, spitalele, să fure apă.

Mai rămân aproximativ 12.900 de imobile/ proprietăţi ( case pe pământ ) unde ar putea să fie furată apă, repet, estimat după informaţii date de Apă Canal. Şi, evident că nu toţi sunt hoţi ( ar fi sfârşitul naţiunii ). Să zicem că doar 10% dintre ei fură apă. Oameni buni, o mie sau două mii consumatori NU POT FURA MILIOANE DE METRI CUBI DE APĂ POTABILĂ PE AN NICI DACĂ AR AVEA DE IRIGAT ZECI DE HECTARE DE ROŞII ŞI DE UMPLUT MII DE PISCINE!

Asta e abureala pesedistă: au pierderi mari, şi ne zic, superiori, că nu sunt pierderi şi că ar fi furt.
Asta este tupeul pesedist: pe de o parte ne spun că au mărit pensii şi salarii şi că oamenii trăiesc mai bine, pe de alta parte, hei, un oraş de hoţi fură apă.

Dacă ar avea cu ce să o plătească ar mai fura? 
Pentru că mai este un detaliu: aceia sunt hoţi neprinşi. Încă o dată, vorbim de milioane de metri cubi de apă pe care Apă Canal încearcă să ne convingă că o fură unii. Nu pot fi zeci sau sute de cazuri. La asemenea volum de apă ar trebui să fie cu miile. Şi întreb: nu cumva mii de oameni sunt lăsaţi să fure apă doar pentru că PSD să nu aibă o problema electorală?

NU CUMVA E MITĂ ELECTORALĂ?

Ştiu ca în Galaţi sunt câteva zeci de scări de bloc cu apa restricţionată, pentru neplată. Proporţional sunt însă puţine pentru a avea un efect electoral. Şi nu au avut. Dar una este să opreşti apa pentru neplată pentru vâteva sute de oameni dintr-o suta de mii şi cu totul altceva să faci acelaşi lucru într-o comună unde lucrurile se simt cu totul altfel iar primarii din propriul partid chiar au instrumente de presiune atunci când ar pierde zeci de voturi.

Ideea este: ştie cineva dacă Apă Canal aplică restricţiile cu aceeaşi duritate peste tot?

Pentru că mai am o întrebare: dacă autorităţile pesediste dau vina pe hoţi, unde sunt plângerile la Poliţie?

E destul de convenabil: dând vina pe furt îşi anonimizează pierderile. Sunt pierderi? Da, sunt, dar nu ştim cine este responsabil.

Mai există posibilitatea furtului de apă prin păcălirea contorilor. Dacă mii de consumatori ar păcăli contorii şi li s-ar factura doar jumătate din cât au consumat … nu, nici aşa nu ies cifrele. Şi refuz să cred că furtul de apă este generalizat. Adică ar trebui ca cei care fură să fie mai mulţi decât cei care sunt cinstiţi.

Haideţi să nu mai gândim în metri cubi ci în bani, pentru că aici este marea problemă:
APĂ CANAL PIERDE ANUAL APĂ DE 8 MILIOANE DE EURO!

Mai exact, valoarea apei pierdute în 2017 a fost de 35.984.756 lei.

Ăsta nu mai este management.

Un alt argument pentru justificarea pierderilor dar fuga de responsabilitate pentru surpări este „diferenţa între aparatele de măsura”. Dacă este o problemă atât de gravă înseamnă că e ceva structural, cu apometre care funcţionează greşit în masă. Nu ştiu ca vreun reprezentant al Apă Canal să fi încercat vreodata o discuţie cu un parlamentar gălăţean pentru a reglementa problema din punct de vedere legal. Dacă este necesar să schimbam vreo lege, haideţi să o facem şi s-o facem ACUM.

Valoarea medie a apei pierdute de Apă Canal este de aproape 100.000 de lei pe zi. Haideţi să o stopăm sau măcar să o micşorăm acum!

Îi aştept deci, pe reprezentanţii Apă Canal la cabinetul parlamentar, să vină cu datele necesare pentru modificare sau iniţiere de legislaţie astfel încât să diminuăm pe cale legală problemele legate de aparatele de măsură cu care se confruntă Apă Canal, de exemplu.

Ultimul argument, al consumatorilor necontorizaţi, sincer, nu ţine. Mă tem că mai degrabă acei consumatori, cum am spus şi mai sus, sunt necontorizaţi pentru că aşa vrea Apă Canal nu pentru că Apă Canal nu ar şti de existenţa lor. 
Repet: dacă e o problemă de furt, ea trebuie rezolvata ca orice furt. Cu poliţia. Cu dosare penale dacă e cazul. Cu amenzi. Cu condamnări, dacă aşa decide judecătorul.

Întrebările sunt multe dar primul aspect pe care trebuie să îl lămurească Apă Canal este următorul: care este situaţia pierderilor, pe categorie de pierderi ( tehnologice, diferenţe între aparatele de măsură, conducte sparte, etc ) pe fiecare localitate din judeţul Galaţi în parte.

Pe urmă, care este situaţia pierderilor în interiorul municipiului Galaţi, defalcat pe cartiere?

Sunt pierderile mai mari în Centru decât în Micro 40? 
Un al doilea element al analizei este periodicitatea pierderilor. Sunt uniforme pe parcursul anului? La fel de mulţi metri cubi se pierd şi în luna februarie şi în luna august? Pentru că dacă pierderile sunt mai mari vara decat iarna, ar putea să aibă legătură cu udatul grădinilor şi-atunci trebuie să restrângi aria de căutare. Zău, nu dă bine să cauţi în Ţiglina un hoţ de apă care fură dintr-o conductă de lângă Grădina Publică.

Şi mai este de pus o întrebare.

În Primăria municipiului Galaţi există Direcţia Generală Servicii Comunitare, care include Serviciul de Utilităţi Publice, care include Compartimentul Apă, Canalizare, Termoficare.

Sunt curios cu ce se ocupă cei de acolo.

Problema pierderilor Apa Canal trebuie tratată metodic, fără heirupism. Ca într-o administraţie de care Galaţiul nu a avut niciodată parte. Surpările sunt un motiv foarte important dar sunt doar o parte din consecinţele pierderilor Apă Canal.

Problema pesediştilor este că ei ştiu că, după intrarea USR în Consiliul Local Galaţi şi în Consiliul Judeţului vor avea parte doar de astfel de întrebări. Se tem. 
Şi mai întreb ceva, public: cu cât s-ar reduce facturile oamenilor dacă Apă Canal nu ar avea de acoperit costul apei pierdute?

Şi nu, n-o las baltă!

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro