Activitate parlamentară, Toate știrile

Bogdan Rodeanu, vicepreședintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională: “Summitul de la Bucureşti este cea mai fidelă reprezentare a relaţionării Europei şi Statelor Unite faţă de România şi actuala guvernare. “

Un eveniment de excepţie are loc în acest început de săptămână la Bucureşti: cel de-al treilea Summit “Iniţiativa celor Trei Mări”.

Valoarea practică a acestei întâlniri între conducătorii naţiunilor est europene se va vedea în viitor, pe măsura implementării deciziilor luate cu acest prilej. Atrag atenţia acum asupra simbolurilor, instrument fundamental de lucru în relaţiile internationale.

Summitul de la Bucureşti este cea mai fidelă reprezentare a relaţionării Europei şi Statelor Unite faţă de România şi actuala guvernare, prin faptul că este prezent, în calitate de invitat, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker. Mesajele sale critice, date în mod repetat la adresa intenţiilor guvernării PSD nu pot fi ignorate în continuare, mai ales că dezvoltarea regională depinde în mod fundamental de sprijinul pe care Uniunea Europeană îl poate acorda fiecărui stat est-european care nu se abate de la standardele convenite.

Deasemenea, este prezent secretarul Statelor Unite pentru Energie, Rick Perry. Este membru şi în Consiliul Naţional de Securitate al Statelor Unite. Prezenţa sa este un mesaj clar al Administraţiei Statelor Unite că infrastructura mare, mai ales infrastructura energetică, pentru a capacita utilizarea raţională a resurselor naturale, este primordială în asigurarea securităţii regionale. Or, în Europa de Est, securitatea energetică este la fel de importantă precum cea militară iar România are o contribuţie esenţială pentru sistemele de apărare ale Europei.

Iar mesajul presedintelui Trump este, deasemenea, clar: Statele Unite îşi reafirmă sprijinul ferm pentru efortul de extindere a infrastructurii, legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est”.

Dincolo de invitaţii decidenţi la nivel mondial, prezenţa a nouă preşedinţi şi a trei şefi de parlamente din Uniunea Europeană dă consistenţă maximă demersului comun al acestor state, membre ale Iniţiativei celor Trei Mări, pe componenta economică dată de cele trei domenii principale pentru care se desfăşoară acest Summit: transportul, energia şi domeniul digital.

În egală măsură, cooptarea, ca invitaţi, a Moldovei, Ucrainei, Georgiei şi Turciei, asigură un suport zonal cât se poate de serios.

Nu în ultimul rând, sutele de reprezentanţi ai mediului de afaceri naţional, regional, european şi mondial prezenţi la acest forum sunt garanţia interesului deosebit pentru dezvoltarea colaborării economice, în principal pe cele trei domenii menţionate.

Obiectivul principal al unui astfel de demers nu poate fi decât acela de a stimula creşterea economică a statelor din Europa de Est şi din vecinătate prin interconectarea coridoarelor de transport dintre Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Adriatică.

În consecinţă, se va înregistra reducerea decalajului faţă de celelalte state din Uniunea Europeană, ţinta fiind un nivel de convergenţă economică reală cu acestea.

Evident, este vorba şi despre consolidarea relaţiei transatlantice, întrucât atragerea Statelor Unite şi din punct de vedere al prezenţei economice în regiune, ca o dublare a a prezenţei militare, nu poate face decât să întărească această relaţie.

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publica şi siguranţă naţională nu pot decât să salut efectele pozitive ale acestui Forum, pentru că nicăieri în lume, colaborarea economică nu se poate desfăşura fără garanţii ferme de securitate, iar România arată încă o dată că este un furnizor de securitate în regiune.