Constituirea Galațiului Metropolitan prin asocierea cu primăriile localităților vecine

 

Ne aflăm într-o situație critică din punct de vedere financiar. Primăria Galați nu mai are bani, gălățenii nu mai au bani, firmele nu mai au bani. În acest ritm, șansele noastre de dezvoltare sunt aproape inexistente.

 

  • În ultimii 4 ani, peste 11.000 de societăți comerciale sau persoane fizice autorizate s-au închis.
  • În ultimii 4 ani nu a fost atras nici măcar un investitor străin major, în timp ce capitalul societăților comerciale străine a scăzut cu 3 milioane de euro și 4 milioane de dolari.
  • În ultimii 4 ani am pierdut peste 9.000 de locuri de muncă.

 

Avem nevoie ca de aer de bani pentru dezvoltare!

Iar acești bani pot fi obținuți doar printr-o dezvoltare strategică, inteligent coordonată și implementată.

Soluția Alianţei USRPLUS este asocierea cu localitățile vecine și constituirea Galațiului Metropolitan.

Această asociere a fost deja ”realizată” de zecile de mii de gălăţeni care se deplasează la serviciu sau care deţin proprietăţi şi în municipiul Galaţi şi în localităţile din jur.

Acum este rândul administraţiei să îşi urmeze cetăţenii și să se adapteze secolului 21.

Uniunea Europeană a înţeles acest lucru şi ne oferă unica posibilitate prin care putem atrage investiții și fonduri europene nerambursabile. Este unica direcție pentru crearea de oportunități și locuri de muncă bine plătite.

Și vom motiva tinerii să rămână în Galaţiul Metropolitan sau să vină în oraşul nostru! Precum la Cluj!

Galaţiul Metropolitan va deveni locul în care îți vei dori să trăiești, să îți crești copiii și să îmbătrânești. Este nevoie de dedicare și colaborare.

 

Cum construim Galațiul Metropolitan:

  • Administraţia USRPLUS colaborează cu primăriile şi consiliile locale din comunele vecine.
  • Atragem fonduri europene nerambursabile în sume foarte mari de bani: 1,5 miliarde de euro. Asocierea Galaţiului cu localităţile din jur reprezintă unica soluție prin care vom putea accesa acești bani în exercițiul financiar 2021-2027.
  • Transformăm transportul public în transport metropolitan pentru a asigura oamenilor posibilitatea de a se deplasa mai ușor și întreprinderilor acces la o resursă umană mai amplă.
  • Îmbunătățim și extindem infrastructura rutieră şi rețeaua serviciilor publice la standardele europene: reţelele de apă şi canalizare şi serviciul de salubritate. De asemenea, dezvoltăm infrastructura şcolară şi cea culturală, dar şi reţeaua de terenuri şi baze sportive.
  • Atragem 200 de milioane de euro investiții private, creăm oportunități și 15.000 de locuri de muncă bine plătite. De asemenea, încurajăm companiile să angajeze cel puțin 2000 de tineri interni. 

Nu reinventăm roata. Preluăm modelele unor orașe de succes: Cluj sau Oradea sunt doar câteva dintre exemple. Aplicăm aceste formule de succes și construim Galațiul Metropolitan: locul unde ne dorim să trăim.

Avem nevoie de o administrație competentă și responsabilă. Bunăstarea vine doar odată cu munca, responsabilitatea și competența.

Administraţia USRPLUS va munci pentru a aduce în Galaţi fondurile europene nerambursabile și investițiile private necesare dezvoltării orașului.

 

Înființăm Direcția de Fonduri Europene și asigurăm implicarea Primăriei într-un exercițiu de fonduri europene de minim 1.5 miliarde de euro

 

Atragerea fondurilor europene trebuie să reprezinte prioritatea ZERO pentru orice administrație gălățeană. Ne dorim locuri de muncă bine plătite, ne dorim oportunități antreprenoriale, ne dorim ca tinerii să rămână în oraș.

Pentru a atinge aceste obiective, avem nevoie de bani, iar Primăria Galați NU mai are bani de investiții.

Atragerea fondurilor europene NU mai poate fi încadrată la ”și altele”, iar implementare acestora trebuie realizată după un plan bine stabilit.

Suntem Alianţa USRPLUS şi vom avea o abordare europeană: înființăm Direcția pentru Proiecte Europene.

Direcția pentru Proiecte Europene va fi structurată pe două componente:

  • Un serviciu pentru întocmirea documentaţiilor şi atragerea fondurilor europene
  • Un serviciu pentru implementarea și gestionarea proiectelor.

La Direcția pentru Proiecte Europene vom angaja, prin concurs, doar specialiști în absorbția fondurilor europene. Avem nevoie de mulţi astfel de specialişti pentru că suntem obligaţi să recuperăm întârzieri foarte mari. Galaţiul are nevoie de multe proiecte şi de fonduri nerambursabile foarte mari într-un timp foarte scurt.

Fondurile europene nerambursabile reprezintă prioritatea zero pentru administrația USRPLUS.

Galațiul este rămas în urmă în foarte multe domenii, dar în primul rând la capitolul fonduri europene. Absorbția nu a reprezentat vreodată o prioritate pentru administrațiile trecute, în timp ce implementarea ridică serioase semne de întrebare. Actuala administraţie se laudă în articole publicitare cu anumite sume atrase, dar noi întrebăm unde şi, mai ales, cum s-au cheltuit acei bani.

Calitatea lucrărilor publice, inclusiv cele finanţate cu fonduri europene nerambursabile, trebuie să fie incontestabilă. Această condiţie impune ca activitatea primăriei să dovedească transparenţă totală.

Absorbția fondurilor europene reprezintă unica soluție prin care putem transforma acest oraș într-unul atractiv, atât pentru tineri, cât și pentru investitori.

 

Înființăm Punctul de Contact al Investitorului și ne vom implica în atragerea de investiții de cel puțin 200 de milioane de euro

 

Din perspectiva oportunităților și a locurilor de muncă bine plătite, Galațiul a rămas mult în urma orașelor importante din România. Tinerii preferă să plece, iar părinții acestora fac tot posibilul pentru a-și încuraja copiii să își construiască un viitor în alt oraș sau chiar în altă țară.

  • În ultimii 4 an, Galaţiul a pierdut, prin exod și depopulare, peste 7.500 de tineri cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani.
  • Mai mult decât atât, în intervalul iunie 2016 – iunie 2020, capitalul societăţilor străine care au investit în Galaţi a scăzut cu 4 milioane de dolari şi 3 milioane de euro.
  • În acelaşi interval, aproape 11.000 de firme şi persoane fizice autorizate şi-au suspendat activitatea, au fost dizolvate sau au fost radiate din Registrul Comerţului, fiind înfiinţate doar 7.500 de societăţi comerciale.
  • Evidenţele Ministerului Finanţelor arată că, în ultimul an, din 27.129 agenţi economici existenţi în Municipiul Galaţi, doar 5.227 au raportat profit. În același timp, peste 19.600 au raportat cifră de afaceri 0 lei, ceea ce demonstrează că au fost în imposibilitatea de a avea activitate.
  • Din păcate, doar 5.777 societăţi comerciale din municipiul Galaţi au angajaţi.
  • Însă din primele 5 întreprinderi gălăţene ca număr de angajaţi, doar 3 sunt private, Apă Canal şi Transurb fiind întreprinderi publice, în subordinea autorităţilor locale.

Avem în față cifre alarmante, care ar trebui să ne conducă la o singură concluzie: este timpul pentru o abordare europeană!

Prioritățile Alianţei USR PLUS pentru Primăria Galaţi sunt reducerea risipei, eliminarea hoției și eficientizarea utilizării banului public. De asemenea, ne vom concentra pe creșterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor, dar și pe descurajarea evaziunii fiscale.

Pe lângă investiţiile publice în infrastructură, realizate din fonduri europene nerambursabile, investiţiile private reprezintă o prioritate pentru crearea locurilor de muncă bine plătite. Galaţiul are nevoie de locuri de muncă, dar și de forță de muncă pregătită.

Pornind de aici:

  • Înființăm Punctul de Contact al Investitorului, care va avea un rol direct în simplificarea comunicării cu instituțiile statului. 
  • Oferim facilități angajatorilor care vor angaja tineri interni. 
  • Valorificăm potențialul Universității Dunărea de Jos.
  • Ne implicăm direct în atragerea angajatorilor puternici și construim un mediu economic prielnic astfel încât aceștia să își desfășoare activitatea în Galați. 
  • Ne implicăm direct în atragerea investițiilor private.

Nu ne mai putem uita nepăsători cum tinerii aleg să plece din Galați din cauza lipsei oportunităților și a locurilor de muncă bine plătite. Primăria Galați va deveni un partener activ în relația cu angajatorii puternici. 

 

 

Organizăm întâlniri lunare cu reprezentanții tinerilor, furnizorilor de formare profesională și angajatorilor

 

O resursă umană bine pregătită reprezintă cheia atragerii de investiții sau dezvoltării unui oraș. O resursă umană bine pregătită presupune corelarea abilităților sau meseriilor cu nevoile din piața muncii. Este crucial pentru dezvoltarea unui oraș ca investitorii să poată angaja, cu uşurință, oameni competenți și dedicați.

 

Din păcate, fostele administrații nu au dat deloc atenţie acestui punct deosebit de important, lucru ușor de observat în dorința tinerilor de a pleca spre alte orașe sau ţări.

Administraţia USRPLUS vine la Primărie cu o abordare europeană: mediem relația dintre studenți și elevi, pe de-o parte, şi angajatori și furnizori de formare profesională pe de altă parte.

 

La fel ca în orice alt oraș european, dezvoltat, educația trebuie să devină o prioritate și pentru administrațiile gălățene.

Dedicăm timp și energie pentru îmbunătăţirea situației învățământului din Galați.

În Administraţia USRPLUS, Primăria va deveni un partener de dialog între mediul de business și furnizorii de formare profesională. Ne vom asigura că cerințele companiilor sunt satisfăcute, dar și că oamenii de afaceri sunt la curent cu facilitățile pe care Galațiul Metropolitan le poate oferi.

Furnizorii de formare profesională își vor adapta programa de învățământ pentru a fi mai aproape de cerințele specifice ale mediului de afaceri local.

Galațiul trebuie să fie și va deveni un generator de forță de muncă specializată pentru noii investitori.

Organizăm întâlniri lunare cu studenții și elevii, cu angajatorii și furnizorii de formare profesională.

Scopul nostru este atragerea companiilor performante, care să contribuie la relansarea și dezvoltarea acestui oraș.

Vremea gândirii mici a apus. Este cazul să ne așezăm la masa oamenilor serioși, să demonstăm la rândul nostru seriozitate și să devenim atractivi pentru tineri și investitori.

 

Înființăm birouri ale Primăriei în fiecare cartier, coordonate de inspectori specializați, cu scopul de a rezolva mai rapid problemele cetățenilor şi de a implementa Bugetarea participativă în Municipiul Galaţi

 

Un oraș dezvoltat, care atrage investiții și produce locuri de muncă, în care oamenii își doresc să trăiască, nu se poate ”lăuda” doar cu zonele centrale. Oamenii nu locuiesc doar în centru, investitorii nu vor avea sedii sau puncte de lucru doar în Centru, iar locuitorii şi vizitatorii sunt șocați de diferențele mult prea mari între zonele oraşului.

Din cauza fostelor administrații, multe cartiere ale orașului se confruntă cu probleme mult mai grave decât lipsa unor parcări.

Bugetarea participativă iniţiată de Alianţa USRPLUS se bazează pe ideile cetăţenilor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în cartierele oraşului.

Alianţa USRPLUS vine la Primăria Galaţi cu o abordare europeană: vom aduce toate cartierele Galațiului în secolul 21. Înființăm birouri ale Primăriei în fiecare cartier, coordonate de inspectori specializați.

Indiferent de realizările cu care se laudă actualul edil, gălăţenii observă diferențe enorme între cartierele orașului. Câteva locuri de parcare sunt necesare, dar nu reprezintă, neapărat, principala prioritate pentru locuitorii unei anumite zone, care se confruntă cu probleme mult mai grave generate de carențele administrative ale actualei administraţii locale.

Totul pornește de la informațiile cu care lucrează primăria. Astfel, pentru a rezolva această problemă, vom înființa birouri ale primăriei în fiecare cartier al orașului, cu sarcina principală de a documenta situația specifică cartierului chiar la față locului și de a asigura prima linie de intervenție în cazul situațiilor critice ( viscol, furtuni, avarii, etc ).

Inspectorii Primăriei vor avea misiunea de a supraveghea calitatea și funcționalitatea serviciilor prestate de instituțiile subordonate primăriei ( furnizare apă, salubrizare, transport local, îngrijire spații verzi, infrastructură pietonală, infrastructură școlară), de a se informa în amănunt cu privire la problemele cartierului și de a fundamenta corectarea bazelor de date operate de primărie, de a vorbi cu oamenii și de a ajuta în luarea celor mai bune decizii pentru zona respectivă în mod preventiv și nu reactiv, precum în prezent. În acest fel, autoritatea deliberativă și cea executivă pot lua decizii eficiente pentru comunitate, decizii fundamentate pe date corecte. Toate problemele cartierului vor fi transmise primarului prin intermediul inspectorilor.

Săptămânal, primarul va organiza sesiuni de lucru cu aceşti inspectori, inclusiv în teren. Astfel, va fi permanent la curent cu problemele urgente ale cartierelor gălățene.

Investițiile municipalității vor depinde de prioritățile zonei, așa cum sunt ele semnalate de către cetățeni, documentate de inspectori și comunicate către conducerea primăriei.

Alianţa USRPLUS pune cartierele Galațiului în prim planul viziunii de dezvoltare. Vom avea în vedere specificul fiecărui cartier, vom trata cu seriozitate modernizarea întregului oraș.

Nu putem asista indiferenți la abordările preferențiale ale actualei administrații. Observăm zone ”rămase în urmă”, în timp ce dezvoltarea urbanistică din alte cartiere gălăţene este lasată de cele mai multe ori, în sarcina inițiativei private.

 

Inițiem trecerea de la transportul public local la transportul metropolitan

 

Nu avem oportunități, nu avem locuri de muncă bine plătite și nu avem investitori. Aceștia ar veni, dar trebuie să îndeplinim câteva condiții cheie. Una dintre aceste condiții este posibilitatea de a avea acces la o resursă umană performantă, indiferent de domeniu.

  • Un antreprenor nu se poate limita doar la potențialii angajați la care are acces într-o singură localitate.
  • Un antreprenor serios are nevoie de o altfel de abordare, de o abordare europeană.

Alianţa USRPLUS va iniţia transportul metropolitan. Oferim gălățenilor acces la o formă rapidă şi eficientă de deplasare spre locul de muncă, spital sau școală.

Este momentul să vedem lucrurile diferit, să gândim într-o manieră modernă, europeană.

Înființăm transportul metropolitan și îl vom extinde la nivelul Galațiului Metropolitan. Astfel:

*Angajaţii se vor putea deplasa cu ușurință spre locurile de muncă, chiar și în localitățile învecinate.

*Cetăţenii se vor deplasa cu ușurință spre spitale, școli sau alte puncte de interes.

*Antreprenorii vor avea acces la un număr mai mare de potențiali angajați și clienți.

 

Extindem rețeaua de utilități și de prestare a serviciilor publice locale

 

Oamenii din Galați, antreprenorii, investitorii au nevoie de o abordare modernă, europeană. Vom extinde rețeaua de utilități și de prestare a serviciilor publice locale și vom construi platforma ideală investițiilor în sume mari de bani.

Din cauza depopulării şi a îmbătrânirii populaţiei, serviciile publice locale vor ajunge într-o criză de mare amploare dacă nu luăm măsuri încă de acum: comportamentul de consum se modifică odată cu vârsta, numărul contribuabililor se împuţinează, dar numărul de kilometri de stradă care trebuie măturați nu scade. La fel, numărul locuitorilor scade, dar numărul punctelor de colectare a deşeurilor menajere va trebui să crească.

Reţelele de apă şi canalizare vor fi afectate dacă nu ne pregătim încă de acum: se împuţinează consumatorii şi scade consumul de apă potabilă, dar capacitatea minimă a instalaţiilor nu poate fi scăzută în mod eficient, iar numărul de kilometri de reţea trebuie menţinut şi chiar crescut. Administraţia publică are obligaţia de nu face rabat de la standardele de calitate pe niciun segment de reţea.

De asemenea, nu putem obliga gălăţenii să locuiască numai la oraş şi să îşi neglijeze proprietăţile din localităţile învecinate.

Cifrele sunt clare: consumul de apa potabilă scade. Faţă de anul 2000, consumul de apă potabilă ( uz casnic ) a scăzut cu aproape 80%.

În aceste condiţii, abordarea europeană propusă de Alianţa USRPLUS impune ca administraţia publică să reacţioneze, să se adapteze, iar serviciile publice să urmeze cetăţeanul.

Modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din Municipiul Galaţi, concomitent cu extinderea reţelelor de apă şi canalizare în localităţile din jurul Galaţiului, este obligatorie. Pentru a realiza acest lucru, vom utiliza fondurile europene nerambursabile acordate asocierilor de localităţi. Acesta este avantajul Galaţiului Metropolitan, propus de Alianţa USRPLUS.

Noul proiect de infrastructură pentru reţeaua de apă şi canalizare se va baza pe capacitatea de producţie de apă potabilă, care este de 4,5 ori mai mare decât necesarul actual de consum pentru întreg judeţul.

Şi în cazul salubrizării se impune adaptarea la situaţia socială actuală şi pregătirea pentru cea viitoare. Activitatea de colectare a deşeurilor şi de curăţenie a spaţiilor publice trebuie intensificată prin organizarea mult mai bună a activităţii, prin dotarea serviciului de salubritate cu utilaje şi tehnologie modernă şi prin impunerea regulilor de selectare a deşeurilor, atât pentru cetăţeni cât şi pentru serviciul public de salubrizare.

 

Sprijinim proiectele guvernamentale de infrastructură mare pentru Galaţi

 

Administraţia locală trebuie să susţină cu toată forţa sa investițiile de infrastructură mare ce urmează a fi realizate la Galați de Guvernul României.

Nu o dată, în trecut, aceste investiții au fost blocate de gândiri mărunte și interese de partid.

Astfel, am ajuns să ne considerăm rupți de Europa, izolați de lume.

Lipsa conexiunii rutiere de mare capacitate cu restul ţării este unul dintre principalele motive pentru care investitorii nu au venit, locurile de muncă bine plătite s-au împuținat iar oportunitățile au dispărut. Din această cauză, Galaţiul stagnează social şi economic şi, până acum, nu a reuşit să compenseze scăderea numărului de tineri: faţă de anul 2016, avem cu 7.500 de tineri mai puţin în oraş.

Căutați un vinovat? Uitați-vă cu atenție la fostele administrații, prinse în vechile năravuri comportamente și proceduri.

Suntem Aliaţa USRPLUS şi vom avea o abordare europeană pentru infrastructură europeana: susținem investițiile Guvernului României.

Alianţa USR PLUS va transforma Primăria Galați dintr-o instituţie ostilă într-un aliat de cursă lungă pentru Guvernul României, susținând investițiile de infrastructură mare necesare pentru dezvoltarea Galaţiului:

*Varianta ocolitoare a Muncipiului Galați

*Drumul expres Galați-Brăila

*Terminalul trimodal

Galațiul Metropolitan trebuie conectat economic și social atât cu celelate municipii și localități din România cât şi cu Europa.

Gălăţenii sunt, prin iniţiativă personală, mult mai bine conectaţi cu ţara şi cu Europa.

E timpul ca administraţia oraşului să urmeze exemplul cetăţenilor săi!

Avem nevoie de o administrație competentă și responsabilă, care să nu rămână prinsă în vechile idei politice.

 

Reorganizăm și dezvoltăm Poliția Locală pentru a face din Galați un oraș sigur

 

Un oraș european își protejează în egală măsură locuitorii și bunurile publice. Siguranța cetățeanului, a bunurilor private și a celor publice reprezintă puncte esențiale pentru orice administrație europeană.

În lipsa unui real sentiment de protecție, tinerii vor continua să plece din Galați, iar investitorii se vor gândi mai mult la riscuri decât la dezvoltare și vor continua să evite orașul. Vom rămâne astfel un oraș izolat, fără viitor, un oraș dominat de infracțiuni acceptate.

Suntem Alianţa USRPLUS şi avem o abordare europeană: transformăm Poliția Locală într-un instrument real de protecție pentru cetățeni.

Poliția Locală va fi echipată adecvat pentru intervențiile necesare atunci când situația o va impune. Mai mult decât atât, ne vom ocupa direct de menținerea ordinii publice, prin creșterea efectivelor de patrulare. În aceste momente, din 300 de angajați, doar 135 reprezintă efective de patrulare. 

Sistemul de supraveghere video va fi extins pentru a acoperi, nu doar perimetrul central al oraşului, ci în primul rând zonele cu potenţial de infracţionalitate, astfel încât, prin monitorizare, rapiditatea intervenţiei în cazul evenimentelor infracţionale – îndeosebi a celor cu violenţă sau care implica grupuri de oameni – să devină un factor determinant pentru descurajarea acestui comportament.

Este un model preluat de la marile orașe europene. Administraţia USRPLUS va lucra pentru instituirea şi gestionarea eficientă a unui sistem de supraveghere video la nivelul întregului oraș.

Puține orașe din România beneficiază de un astfel de sistem:

  • Imaginile pot fi urmărite și înregistrate în direct prin intermediul camerelor conectate.
  • Incidentele generează alerte în timp real și imaginile de la camerele aflate în proximitate vor fi putea fi urmărite automat.
  • Intervenția de urgență este facilitată de faptul că orice subset de camere oferă posibilitatea de a efectua căutări pentru diferite intervale de timp, împreună cu alți parametri specifici de verificare, dacă este evidenţiat comportamentul suspect sau amenintator la adresa persoanelor sau bunurilor manifestat de un individ, un grup, sau dacă aceştia sunt pietoni sau şoferi.

Un plus de atenţie va fi acordat zonelor adiacente unităţilor de învăţământ, prin patrule în orele de intrare şi ieşire de la cursuri, şi coordonării eforturilor instituţiilor de învăţământ, autorităţii publice, societăţii civile şi familiilor pentru descurajarea devierilor comportamentale ale adolescenţilor.

Poliţia locala va deveni, prin intensificarea instruirii, asimilarea procedurilor moderne şi dotării, un organism eficient de prevenire a infracţionalităţii şi de eliminare a ameninţărilor la adresa persoanelor şi comunităţilor din oraş, prioritar fiind segmentul contravenţional cel mai des semnalat de cetăţeni: tulburarea liniştii publice.

Nu în ultimul rând, autoritatea locală are obligaţia de a constitui, împreună cu societatea civilă, un sistem eficient de protejare a persoanelor vulnerabile expuse violenţei în familie.

 

Îmbunătățim managementul instituțiilor publice. Scoatem incompetenţa şi minciuna din Primăria Municipiului Galaţi

 

Este de datoria noastră să construim un oraș adaptat secolului 21, cu o primărie digitală și un management corect al instituțiilor publice.

Este momentul ca întregul oraș să devină prietenul cetățenilor, și nu un dușman precum în prezent.

Este momentul să construim un oraș atractiv pentru gălățeni, tineri și investitori. Este timpul ca acest oraș să își atingă potențialul de dezvoltare dorit de cetăţeni.

Suntem Alianţa USRPLUS şi avem o abordare europeană: aducem orașul Galați în secolul 21. Vom construi Galațiul Metropolitan!

Practica PSD de angajare sau de promovare în funcții publice doar în baza carnetului de partid, în urma unor concursuri aranjate, trebuie să înceteze. Locurile de muncă disponibile în administrație, în instituții sau în societățile comerciale cu caracter public, funcțiile publice sau contractuale de conducere nu pot fi ocupate decât în urma unor concursuri corecte, organizate conform procedurilor legale.

Banul public trebuie ferit de risipă. Calitatea lucrările publice nu va mai fi afectată de “comenzile” politice de direcționare a contractelor către clientela de partid.

Obiectivul Alianței USRPLUS pentru Galați: dispariția “comisioanelor”, a șpăgilor și eliminarea ”adaosurilor” din contractele care au mărit facturile în folosul firmelor de partid. Vom avea astfel lucrări publice de calitate, finalizate la termen, la un preț corect.

Administrația Galațiului Metropolitan va genera o serie de măsuri pentru toate persoanele ce ocupă o funcție de conducere în aparatul primăriei:

*Vom reforma organigrama Primăriei după standarde moderne și europene.

*Funcțiile publice vor fi ocupate doar pe bază de concurs, organizat transparent, la un nivel profesionist.

*Criteriile de competență pentru ocuparea unor astfel de funcții, comunicate public, vor avea în vedere componenta educațională, formarea şi experienţa profesională.

*Fiecare manager/director va avea un plan managerial public, cu obiective SMART și rezultate comunicate la finalul fiecărui an.

*Vom implementa bunele practici din administrația europeană în Galațiul Metropolitan.

 

Susținem sportul gălățean şi finanțăm performanța sportivă

 

Educarea copiilor și a vârstnicilor în spiritul unei vieți active și sănătoase reprezintă premisa dezvoltării sportului de masă, atât în zona cartierelor, cât şi în cadrul școlilor.

Prima grijă este starea de sănătate, în primul rând a copiilor. Acest lucru presupune și sport în școală. În acest moment, nimeni nu știe câți elevi din Galați au fost sau sunt scutiți de ora de sport şi care sunt cartierele în care aceştia locuiesc.

În baza acestor informaţii, Administraţia Alianţei USRPLUS va direcţiona prioritar investiţiile pentru infrastructura de sport din cartiere. Mai multe obiective mici de infrastructură sportivă destinate mai multor oameni sunt mai uşor de realizat şi într-un timp mai scurt decât o mare sală polivalentă sau un nou stadion. Nici acestea nu vor lipsi, dar factorul timp este foarte important.

Iar dacă Galaţiul va avea mai mulţi copii sănătoşi, aceştia vor constitui baza pentru sportul de mase și, ulterior, bază de selecție pentru sport de performanță. Și astfel, performanța va urma.

Toate terenurile de sport ale școlilor din municipiu intră în circuitul public gratuit, dar condiţionat de norme comportamentale, după închiderea orelor de curs, administrate de primărie și sub supraveghere video asigurată de Poliția Locală.

Transformăm terenurile de sport ale şcolilor şi liceelor în baze sportive multifuncționale. Astfel, copiii din cartier vor avea acces la o diversitate de sporturi: fotbal, tenis, baschet, ping pong etc.

Amenajăm parcuri pentru gimnastică în fiecare cartier, inclusiv cu biciclete medicinale, acolo unde nu există posibilitatea delimitării de piste pentru biciclete.

Încurajăm organizarea de evenimente de către ONG-uri, cluburi sau asociații sportive, astfel încât Galațiul Metropolitan să devină un punct de referință pentru sportivii amatori.

Asigurăm suportul și facilitățile fiscale permise de cadrul legal pentru dezvoltarea sportului profesionist în parteneriat public privat.

De asemenea, încurajăm, prin acordarea facilităţilor fiscale permise de legislaţia în vigoare, şi structurile private pentru sportul de întreţinere.

Obiectivele Alianţei USRPLUS de infrastructură mare sportivă sunt cele cerute de gălăţeni de foarte mulţi ani:

  • modernizarea stadionului Dunărea;
  • reamenajarea esplanadei din faţa Sălii Sporturilor, astfel încât acest perimetru să devină o zonă de sport și recreere a orașului;
  • readucerea în circuitul competiţional a Bazinului Olimpic.

Astfel, aducem competiții naționale și internaționale la Galați și dezvolăm  turismul sportiv.

 

Investim în cultură, valorificăm potențialul Dunării și diversificăm posibilitățile de petrecere a timpului liber

 

Cultura joacă un rol esențial în formarea identității comunităților și în dezvoltarea durabilă a localităților.

Din păcate, până acum, administrațiile publice locale ale Galațiului nu au acordat culturii importanța cuvenită.

Adoptăm o strategie culturală unitară pentru Galați, în urma analizei datelor privind accesul la cultură, date colectate, atât de instituţiile publice cu competențe în domeniu, cât și de către partenerii din mediul privat.

În administraţia Alianţei USRPLUS, Primăria Galați va proteja, va renova și va pune în valoare monumentele și clădirile de patrimoniu pe care le administrează.

Păstrăm și îmbunătățim acțiunile organizate de principalele instituții de cultură din Galați: Festivalul Național de Comedie, Festivalul Internațional Leonard, Festivalul Internațional de Animație “Guliver”, Bienala Națională de Artă Galați etc.

Utilizăm poziția noastră de oraș-port și în direcția posibilităților de petrecere a timpului liber. Atragem investitori din domeniul turismului și transformăm Faleza în cel mai important punct de atracție de pe sectorul românesc al Dunării.

Înființăm la Galați un Muzeu Tehnic, dupa modelul Muzeului Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București, cu integrarea tehnologiilor moderne de realitate augmentată.

Punem în valoare lucrări din diferite ramuri ale științei și tehnicii care au consacrat Galaţiul: siderurgia, construcțiile navale și navigația. Nu vom uita nici componenta de comerţ, care a conturat Galaţiul istoric.

Înființăm o zonă în aer liber ce va fi utilizată pentru expoziții tematice. Astfel, educăm și stimulăm consumul cultural în randul tinerilor, dar și la nivelul seniorilor, pentru care cultura și consumul cultural poate fi o formă de incluziune și revenire în viața socială.

Prioritar pentru turismul gălățean este turismul pe Dunăre: croaziere pe Dunăre cu nave de pasageri până în Delta Dunării sau reluarea curselor regulate dintre Galați și Brăila pe Dunăre. Acordăm sprijinul necesar pentru ca navigatorii gălăţeni să poată derula aceste proiecte, odată cu diminuarea traficului rutier de la traversarea cu bacul ca urmare a construirii podului peste Dunăre.

 

Primăria Digitală. Galaţi – SMARTCity

 

Digitalizarea presupune, înainte de toate, o actualizare a activității administrației locale la secolul 21. Galațiul Metropolitan va avea o primărie cu o organigramă perfect adaptată cerințelor actuale.

Deși au fost cheltuite sume importante pentru digitalizarea administrației, rezultatele sunt departe de a fi satisfăcătoare.

Practic, digitalizarea fluxurilor de informații nu există, ceea ce a condus la decizii eronate sau chiar la lipsa unor decizii importante, amânate din cauza imposibilităţii documentării.

Suntem Alianţa USRPLUS şi propunem pentru Galaţi introducerea Sistemului Informațional Geografic (GIS) care permite culegerea, gestionarea și analiza bazelor de date la care este conectat, ceea ce va schimba radical atât modul în care administrația lucrează în interior, cât și raporturile dintre administrație și cetățean.

Această hartă digitală va cuprinde informațiile despre toate proprietățile înregistrate, despre rețelele de utilități publice şi date despre transportul public, care pot fi obţinute în timp real.

Pornind de la platforma GIS, se vor putea introduce soluții digitale pentru:

  • managementul lucrarilor publice
  • managementul reţelelor de utilităţi publice;
  • monitorizarea încasării taxelor si impozitelor
  • implementarea cerinţelor legale care vizează transparența în administraţia publică;
  • managementul clădirilor;
  • managementul infrastructurii educaţionale;
  • managementul arhivei electronice;

Avem o abordare europeană șaducem” Galațiul în secolul 21 prin soluții digitale care vor îmbunătăți viața oamenilor:

*Trafic inteligent funcţional.

*Găsirea locurilor de parcare cu ajutorul aplicațiilor online.

*Iluminat public coordonat digital.

*Informații puse la dispoziția locuitorilor sau vizitatorilor prin intermediul soluțiilor digitale funcţionale.

De asemenea, este obligatorie regândirea website-ului Primăriei Galați astfel încât să fie prietenos cu utilizatorul. Portalul municipalităţii trebuie să conţină informații actualizate și să poată furniza gălățenilor accesul la serviciile publice.

Administraţia Alianţei USRPLUS va transforma Galaţiul într-un oraș SMART și pentru persoanele cu dizabilități. Astăzi, conform prevederilor legale, Primăria plătește anual 1 milion de lei din cauza lipsei de personal cu dizabilități.

Pe parcursul următorilor 4 ani, vom transforma acești bani din sancțiune în soluție: vom crea un call-center de urgență și vom angaja persoane cu dizabilități care vor putea lucra de acasă și vor avea obiective bine definite. Vom dezvolta în cadrul acestui centru și un departament responsabil cu sprijinirea întocmirii documentațiilor pentru anveloparea scărilor de bloc.

Mai mult decât atât, vom implementa și vom îmbunătăți soluțiile necesare simplificării vieții persoanelor cu dizabilități.

Există bani europeni pentru implementarea acestor planuri. Direcția pentru Proiecte Europene are misiunea de a identifica sursele de finanțare, de a scrie proiecte și de a implementa soluțiile pentru transformarea Galațiului actual într-un oraș european, în Galațiul Metropolitan.

 

Galațiul verde

 

Una dintre cele mai mari probleme ale Galațiului este calitatea aerului și a zonelor verzi existente. Industrializarea și urbanizarea accelerată din perioada comunistă şi dezinteresul pentru politici de mediu consistente a administratraţiilor recente reprezintă principalele motive pentru care lipsa spațiului verde și poluarea rămân, și astăzi, printre cele mai mari probleme cu care se confruntă gălățenii.

Suntem Alianţa USRPLUS şi avem o abordare europeană!

Pe lângă constituirea unei rețele metropolitane de senzori pentru calitatea aerului, înființăm o Divizie Silvică în cadrul serviciului Gospodărire Urbană, coordonată și condusă de un specialist, inginer silvicultor, având cunoștințele și autonomia decizională necesare pentru programe și măsuri de întreținere a fondului arboricol din municipiul Galați. Divizia Silvică va fi direct responsabilă şi de calitatea solului din spațiile verzi de pe domeniul public și va avea sarcina de a realiza, periodic, analize de sol și de a aplica soluțiile necesare.

Actualizarea „Registrului Verde” este o altă măsură ce se impune, fiind unul dintre cele mai importante instrumente de lucru pentru domeniul public, precum și o bază de pornire în realizarea unei analize complexe a copacilor sănătoși și a celor ce necesită înlocuire.

Scopul „Registrului Verde” este de a opera baza de date în care se vor regăsi toate informațiile necesare ( zonă, tip copac, stare copac, ph sol, etc ), informații ce vor fi utilizate de Administrația locală în deciziile strategice și de Divizia Silvică în cele practice.

În cadrul acestei direcții, Alianţa USRPLUS îşi propune 4 mari obiective:

*Regenerarea sectorului silvic urban prin achiziția și plantarea de copaci tineri ce vor înlocui copacii uscați.

*Un program multianual de înlocuire a plopilor care produc puf și a pomilor fructiferi de pe domeniul public.

*Îmbunătățirea calității solului și combaterea dăunătorilor.

*Înfiinţarea unei reţele metropolitane de senzori pentru controlul calităţii aerului, cu instrumente de analiză şi de identificare a surselor de poluare şi proceduri precise de intervenţie în cazul depistării încălcării standardelor europene de calitate a aerului.

 

Bugetarea participativă: 5% din bugetul de investiții, decis de gălățeni

 

Implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor cu privire la dezvoltarea oraşului este fundamentală.

Este semnul de dezvoltare socială și comunitară care, din cauza actualei administrații, lipseşte în Galați. Din păcate, gălățenilor încă le este refuzat dreptul de a decide direct cum trebuie cheltuită o parte din bugetul de dezvoltare al orașului.

Faptul că nici acum, în 2020, nu avem în derulare niciun proiect de bugetare participativă arată și lipsa de respect a actualei administrații față de contribuabilul gălățean.

Alianța USRPLUS vine cu un proiect de bugetare participativă modelat de experiența municipiilor care au început în urmă cu mulți ani să efectueze lucrări publice sau să deruleze proiecte comunitare finanțate prin bugetare participativă.

Mai mult, am transmis proiectul nostru actualei administrații încă din luna ianuarie a anului trecut dar, decât să preia și să aplice un proiect predat „la cheie” au preferat să reinventeze „apa caldă” și să aplice tot felul de proceduri birocratice de îngreunare a deciziei gălățenilor astfel încât nici astăzi, după aproape doi ani, cetățenii orașului nostru nu beneficiază de bugetare participativă.

Propunerea Alianţei USRPLUS vine ca urmare a necesităţii de a introduce cât mai rapid Galaţiul în lista din ce în ce mai lungă a oraşelor din România care aplică metode moderne în gestiunea bugetului local, atribuind cetăţenilor responsabilitatea iniţiativei şi a implicării directe în bună funcţionare a oraşului.

Mai mult decât o consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale directe pentru un procent de 5% alocat din bugetul de investiții al orașului.

Însă principalele beneficii vor fi stimularea democrației participative și dezvoltarea leadershipului în comunitate și, mai ales, ajustarea politicilor publice la nevoile și la așteptările ceatenilor.

Efectul dorit de noi toți este creșterea încrederii și a dialogului între cetățeni și administrația publică.

Bugetul anual propus este de 5% din bugetul de dezvoltare al Municipiului Galați iar suma maximă alocată pentru fiecare domeniu de aplicare este de 200.000 de euro pentru fiecare din următoarele domenii:

  • Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri și zone pietonale;
  • Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației;
  • Amenajare spații verzi și locuri de joacă;
  • Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
  • Infrastructură educațională;
  • Infrastructură culturală;
  • Infrastructură socială;
  • Infrastructură de sănătate;
  • Oraşul digital ( Smart City)

Toate detaliile proiectului pot fi vazute aici: https://usr-galati.ro/buget-participativ-tu-decizi-pentru-galati/