Activitate în circumscripție, Toate știrile

Bogdan Rodeanu, vicepreședinte al Comisiei de Apărare, ordine publică și siguranță națională: „M-a preocupat în cel mai înalt grad ca tinerii gălăţeni să afle direct de la invitaţii Conferinţei şi ceea ce face NATO pentru România, dar şi ceea ce face România pentru aliaţii săi”

Am luat cuvântul la conferinţa “România în NATO – 14 ani”, organizată în Aula Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, în cadrul campaniei NATO de informare publică – WeAreNATO.

M-a preocupat în cel mai înalt grad ca tinerii gălăţeni să afle direct de la invitaţii Conferinţei şi ceea ce face NATO pentru România, dar şi ceea ce face România pentru aliaţii săi.

Motivul este unul foarte simplu: facultăţile Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, ca parte a mediului academic naţional, sunt un element esenţial al politicii de apărare naţională deoarece absolvenţii acestora reprezintă resursa umană vitală a industriei de apărare, în cazul Galaţiului, în ceea ce priveşte construcţia de nave militare, ca să dau un exemplu.

Apartenenţa României la NATO, cea mai importantă comunitate de apărare colectivă din istorie este o parte fundamentală a viitorului acestor tineri, oriunde s-ar afla în Europa sau America de Nord, dar mai ales acasă, în România, la Galaţi.

Nu în ultimul rând, mă bucur că ieri am avut ocazia ca, în calitate atât de vicepreşedinte al Comisiei de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, dar mai ales de absolvent al Universităţii “Dunărea de Jos”, să fiu una din gazdele invitaţilor la conferinţa “România în NATO – 14” ani în vizita făcută în laboratoarele facultăţilor.

Am făcut, astfel, legătura între oficiali ai NATO şi partea de cercetare din Universitatea “Dunărea de Jos”. Şi a fost uşor, pentru că avem specialişti.

Invitaţii au văzut singurul bazin de încercări navale din România, laboratoarele de nanotehnologie şi materiale compozite şi laboratoarele de robotică, automatizări şi simulatoare pentru linii de asamblare automatizate.

Iar dacă discutăm de chimie alimentară, invitaţii WeAreNATO au văzut efectiv rezultatele muncii tinerilor cercetători: fabrica de bere, cea de lactate şi cea de produse alimentare, care sunt laboratoare gălăţene performante şi unde activează colective de tineri care câştigă medalii de aur la competiţii internaţionale de cercetare.

Am subliniat necesitatea evidentă şi imediată de cooperare între instituţiile de forţă ale statului roman şi componenta educaţionala din cadrul universităţilor româneşti şi am expus această necesitate în contextul în care Uniunea Europeană va da în curand startul acordării unor granturi importante pentru dezvoltarea capacităţii de apărare a UE.

Despre misiunile Armatei României în cadrul NATO, prezenţa NATO în România, Misiunea de Poliţie Aeriană de la Baza Aeriană “Mihail Kogălniceanu”, argumentele politicii externe ale aliaţilor din cadrul NATO şi despre militarii din Garnizoana Galaţi în misiuni şi operaţiuni NATO, au vorbit şi preşedintele Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Generalul de brigadă Thomas Carden, jr, locţiitorul comandantului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, Generalul de brigadă Iulian Berdilă, şeful Direcţiei Planificare Strategică din Statul Major al Apărării, colonelul Iulian Daniluc, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi, Ştefan Baltă, prorector al “Universităţii Dunărea de Jos” şi, într-un mesaj video, reprezentanţi ai detaşamentelor britanic şi român ce desfăşoară misiuni de Poliţie Aeriană în spaţiul aerian românesc.