Activitate în circumscripție, Toate știrile

Bugetul participativ NU trebuie să fie influenţat politic!

Pe 15 ianuarie 2019 am transmis către Primăria Municipiului Galaţi şi către Consiliul Local al Municipiului Galati ( mai exact, către toţi cei 27 de membri ai Consiliului Local, de la toate partidele ) un proiect de hotărâre pentru implementarea bugetului participativ în municipiul Galaţi.

După 82 ( !!! ) de zile, Primăria PSD Galaţi a reuşit să „reacţioneze” şi au anunţat că au un proiect de buget participativ dar, pentru implementare, trebuie să constituie mai întâi un grup consultativ care să elaboreze „principiile şi regulile proiectului pilot” din care să facă parte două persoane din aparatul de specialitate al Primăriei, doi reprezentanţi ai societăţii civile şi, cel mai important, DOI CONSILIERI LOCALI din Comisia de Buget Finanţe din cadrul Consiliului Local Galaţi.

Tipic PSD: când e vorba de bani publici, întâi trebuie împărţite funcţiile.

În Comisia Buget Finanţe sunt 7 consilieri locali. 3 din partea Opoziţiei ( doi PNL şi unul PMP ) şi patru din partea majorităţii PSD-ALDE-UNPR, doi din partea PSD şi câte unul din partea ALDE şi UNPR. Coaliţia de guvernare locală are majoritatea şi e uşor de intuit ce poate decide. Dar propunerea noastră era tocmai ca politicul, nici putere şi nici opoziţie, să nu aibă nimic de a face cu cheltuirea a 5% din bugetul de dezvoltare al Galaţiului: decizia pentru cheltuirea acestor bani trebuie să aparţină NUMAI gălăţenilor, fără niciun „filtru” politic organizat de PSD, nici măcar în elaborarea regulilor.

MAI ALES CU CÂT PRIMĂRIA PSD GALAŢI DEJA A FĂCUT REGULILE!

După ce am depus proiectul nostru, Primăria Municipiului Galaţi a afirmat, într-un răspuns transmis pe 28 februarie că „la nivelul Primăriei Municipiului Galaţi, de asemenea A FOST ELABORATĂ o propunere de regulament în acest sens.”

Am cerut imediat să vedem cum arată acel regulament elaborat încă înainte de 28 februarie. Link https://usr-galati.ro/primaria-psd-galati-se-lauda-cu-ceva…/

Abia la începutul lunii aprilie ( câtă promptitudine! ) Primăria a răspuns că „proiectul pilot al bugetării participative REALIZAT de către Primăria Municipiului Galaţi, va fi supus aprobării şi publicat pe portalul nostru când procedura privind identificarea şi maparea zonelor, modalitatea de votare, implementarea, monitorizarea implementarii proiectelor ce urmeaza a fi propuse de către cetăţeni va fi îndeplinită (…)”

Recapitulăm:

a) 15 ianuarie 2019: USR Galaţi transmite Consiliului Local şi Primăriei proiectul de hotărâre pentru implementarea Bugetului Participativ.

b) 28 februarie 2019: Primăria PSD Galaţi afirmă că la nivelul Primăriei A FOST ELABORATĂ o propunere de regulament pentru implementarea bugetului participativ dar nu publică documentul.

c) imediat, USR Galaţi cere publicarea acestui proiect.

d) 1 aprilie 2019: Primăria PSD Galaţi afirmă că proiectul pilot elaborat va fi supus aprobării dar nu îl prezintă.

e) 8 aprilie 2019: Primăria PSD Galaţi anunţă că doreşte formarea unui grup de lucru care să lucreze la principiile şi regulile proiectului pilot.

Adică după 8 aprilie vor să facă ceea ce spuneau că e făcut încă din 28 februarie.

S-au încâlcit în propriile minciuni!

Problema instituţională este că acum, Primăria Municipiului Galaţi lucrează înafara unui cadru legal aprobat de Consiliul Local Galaţi. Ordinea firească a lucrurilor ar fi trebuit să fie: 1) Plenul Consiliului Local Galaţi aprobă o Hotărâre care reglementează implementarea Bugetului participativ în Galaţi. 2) Această hotarâre se aplică.

Primăria PSD Galaţi întâi se laudă, după care aplică şi după aia reglementează.

Mai PSD de atât nu se poate!

Propunerea noastră era clară: am vrut şi vrem Buget participativ în Galaţi pentru a scoate macar 5% din bugetul de dezvoltare al municipiului de sub controlul politicului şi a da DOAR cetăţenilor Galaţiului posibilitatea să decidă DIRECT ce fac cu banii publici.

Dimpotrivă, Proiectul Primăriei PSD Galaţi ( atât cât au anunţat ieri dar este foarte probabil să fie şi alte prevederi toxice ) prevede ca din Consiliul Consultativ ( grupul care sa lucreze la principiile si regulile proiectului pilot si care sunt facute dinainte de 28 februarie ) să facă parte şi 2 consilieri locali. Doar doi din cei şapte membri ai Comisiei pentru buget finanţe.

Ori le-au făcut şi acum anunţă o consultare de formă, doar pentru propagandă ori nu le-au făcut şi au minţit încă de la începutul anului!

Revenind: niciun consilier local nu trebuie să facă parte din acest grup şi din niciun grup care să aibă de a face cu fondurile alocate pentru bugetul participativ. Consilierii locali sunt deja abilitaţi să iniţieze hotărâri de consiliu şi să aducă amendamente pentru bugetul local.

Am propus ca din partea primăriei să existe un grup de lucru alcătuit din funcţionari şi care să aibă un rol exclusiv de suport: dacă gălăţenii ar dori înfiinţarea unui parc pe un anumit teren este obligatoriu ca din partea Primăriei să existe cineva care să confirme că terenul respectiv este parte din domeniul public şi nu aparţine unei entităţi private, de exemplu.

Dar, nu, Primăria PSD nu este în stare să lase nici măcar 5% din bugetul de dezvoltare pe mâna gălăţenilor.

Ăsta este PSD!

Încă o dată: bugetul participativ ESTE OBLIGATORIU SĂ NU AIBĂ IMPLICARE POLITICĂ!

Asta am cerut: să scoatem 5% din bugetul de dezvoltare al orasului de sub controlul politic şi să dăm gălăţenilor DECIZIA asupra propriilor bani.

Dar PSD nu suportă ideea ca oamenii să decida asupra bugetului şi pentru asta sunt capabili să mintă şi să ascundă documente!

Şi, cel mai trist, este că au fost pierdute aproape trei luni.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro