bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

De ce nu avem apa?

De ce nu avem apa? De ce nu putem iriga Câmpia Covurluiului?

Pentru că nu mai e infrastructura de irigații complet operațională. Pentru că nu mai sunt motopompe, pentru că stațiile de pompare sunt deteriorate, pentru că sistemul de irigații de pe mai mult de 70.000 de hectare din județul Galați a fost lăsat de izbeliște. Dar a produs și bani. Se pare. Pentru unii.

Da, facturile emise de Federația Organizațiilor Utilizatorilor de Apă din Câmpia Covurluiului au fost plătite de fermierii care au irigat. Iar Federatia avea obligația de a întreține această infrastructură critică.Prin 2005, le-a fost dată în folosință gratuit de către Ministerul Agriculturii. Trebuiau să o exploateze, să încaseze facturi de la fermieri, să o modernizeze și să acceseze finanțări nerambursabile, pentru a o dezvolta.

Au incasat. Au întreținut-o? Nu.Și spun asta pentru că, în anul 2020, printr-un alt Ordin de Ministru, le-a fost cerută înapoi.Măcar în aceeași stare în care le-a fost predată.Surpriză? Nu. Au avut grijă de ea, cum au avut alții grijă de țară în ultimele 3 decenii. Au exploatat-o, fără să o mai țină prea mult pe linia de plutire.Acum, aproape că nu o putem folosi.

Fermierii nu au cu ce să-și irige culturile. Și ne așteaptă un an nu tocmai ușor. Ministerul nu poate prelua prin ANIF Galați infrastructura predată, pentru că există diferențe mari între ceea ce au predat și ceea ce se găsește acum, pe teren.

E vorba de pagube de milioane de lei.

Asta, în ciuda tuturor oportunităților de investiții, a banilor europeni și a libertății în gestiune.Iar oamenii suferă.

Am discutat pe larg această problemă cu Prefectul Județului, domnul Gabriel Panaitescu. Avem o linie de dialog tehnic, bine argumentată pe această temă. Am adus la cunoștință și ministerului, încă odată. Și, pe această cale, spun că Galațiul are un sprijin consistent din partea Secretarului de Stat desemnat de Alianța USR PLUS, George Cățean.

Discuțiile vor continua și lucrurile nu vor rămâne așa.Sistemul de irigații va porni în Câmpia Covurluiului, iar noi vom face tot posibilul pentru acest lucru. Ca reprezentanți ai Galațiului. Ca oameni care cred că lucrurile nu mai pot continua așa. E timpul pentru o schimbare. În bine, pentru noi toți.

Bogdan Rodeanu

Deputat USR PLUS Galați