Activitate în circumscripție, Activitate parlamentară, Toate știrile

De ce Zona Metropolitană Galaţi? De ce Zona Metropolitană Tecuci?

În mai puţin de un an şi jumătate, din 2021, România va începe să beneficieze de unul din cele mai mari bugete ale Uniunii Europene alocate unui stat membru.

❗️❗️❗️ Asta înseamnă că putem primi mult mai mulţi bani decât cotizăm: suma se va ridica la aproximativ 30 miliarde de euro.❗️❗️❗️

? Exerciţiul financiar, adică bugetul, va urmari 6 priorităţi majore ( infrastructura, mediu, etc ) iar România trebuie să fie pregătită să acceseze liniile de finanţare. Altfel, pierdem banii.

? De ce am făcut Legea Zonelor Metropolitane 2.0?

Ideea e simplă. Finanţările vor fi centrate pe cooperare şi parteneriat, pe coeziune.

? Va trebui că autorităţile locale ( primării, consilii locale) să se aşeze la aceeaşi masă şi să colaboreze.

Trebuie identificate:
1. probleme şi priorităţi comune a mai multor UAT-uri,
2. soluţii pentru fiecare subiect în parte și o argumentare cu documentaţii tehnică minimale

? Dar pentru asta, mai intai, trebuie un act de voinţă, de parteneriat, recunoscut legal. E nevoie de certificarea legislativă a voinţei lor comune şi a dorinţei de parteneriat. Şi cea mai simplă soluţie este înfiinţarea de Zone Metropolitane.

? Utilizarea acestui concept exclude concurenţa politică între primării, intersecţia de bugete, şi mai ales lasă susţinerea efectivă a proiectului de implementat în sarcina celui mai mare ordonator de credite la nivel de judeţ: Consiliul Judeţean.

Iar aici intervine rolul partidelor politice care vor fi reprezentate în Consiliul Judeţean, după alegerile locale de la anul.

? Nu în ultimul rand, Consiliul Judeţean are şi departamentele de implementare, urmărire şi control financiar dedicate unor astfel de măsuri.

Va urma.