Activitate parlamentară, Toate știrile

(D)efectul Dăncilă în bugetul Galaţiului. Cu D de la demisie!

„Demisia guvernului Dăncilă este obligatorie şi dacă ne uităm numai la “performanţa” financiară. Preşedintele Iohannis a cerut demisia guvernului lui Dragnea pentru extrem de slabele încasări la buget, care pun în pericol economia naţională.

Iată unul din efecte, pentru bugetul Galaţiului: cota defalcată din impozitul pe venit pe trimestrul I la nivelul Galaţiului are grad de încasare de 84,13%. Lipsesc aproape 7 milioane de lei. Mai exact, gaura la bugetul municipiului Galaţi este de – 6.951.747 lei.

Să fim bine înţeleşi: încasări mai mici la bugetul local înseamnă întârzierea investiţiilor, indiferent de calitatea acestora şi importanţa pentru oraş.

În 2017, tot pe trimestrul I, gradul de încasare a fost de 96,78% ( -1,3 milioane lei ). După un an de guvernare PSD, gradul de încasare scade de la 96,78% la 84,13%.

Şi, ca să vedeţi cât de mult au afectat măsurile lui Dragnea economia reală: la Galaţi, în primul trimestru al anului 2017, firmele au plătit impozite şi taxe pentru clădiri 22.290.029 lei iar în 2018, sumă plătită de persoanele juridice pentru clădiri este de 14.819.002 lei. Anul trecut a fost un grad de încasare de 120%, acum, gradul de încasare a scăzut la 68,97%.

Asta înseamnă că foarte multe persoane juridice nu au plătit dările pentru imobile. Însă identitatea multor firme sau instituţii datoare la bugetul local va rămâne secretă pentru că, deşi am atras atenţia în luna februarie că urmează o secretizare a listelor datornicilor la buget, în luna martie, toţi cei 21 de consilieri prezenţi au votat ca lista persoanelor juridice, cu datorii sub 5.000 de lei, să nu mai fie publică ( au absentat 5 consilieri. 1 PNL, 1 ALDE, 1 UNPR şi 2 PSD )

Nu în ultimul rând, vă invit să nu cădeţi în capcana unui posibil triumfalism al gradului de încasare de peste 100% pe primul trimestru din acest an a încasărilor pentru taxele şi impozitele plătite de către persoanele fizice: în mare măsură se datorează valului de somaţii din iarnă care a fost determinat de gradul de încasare ridicol de mic de anul trecut.

A, şi creşterea ROBOR-ului să nu credeţi că afectează doar persoanele fizice sau firmele care au credite ci şi autorităţile locale care finanţează diverse investiţii din credite bancare. Inclusiv Primăria Galaţi”.

Deputat USR Galați 
Bogdan Rodeanu