Activitate parlamentară, Toate știrile

Democraţia nu poate fi victima dictaturii oligarhice!

Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.

Însă asumarea direcţiei europene nu se face numai prin Acordul de Asociere ci şi prin asumarea conceptului geostrategic de securitate şi stabilitate regională. Ca urmare, structura executivă internă operaţională are obligaţia de de a asigura coerenţa în gestionarea vulnerabilităţilor ce se pot extinde la nivel trans regional. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Republica Moldova trebuie să îşi utilizeze propriile instrumente democratice în menţinerea stabilităţii interne, esenţială pentru construcţia şi menţinerea unei colaborări extinse şi dezvoltarea parteneriatelor cu statele membre UE şi partenerii NATO.

Actuala situaţie de criză trebuie rezolvata în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forţelor politice, care au obligaţia de a manifesta calm şi reţinere în această perioadă şi să acorde astfel prioritate stabilităţii politice a ţării.

Funcţionarea statului de drept este cheia continuării colaborării, parteneriatelor şi procedurilor din Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Interesele cetăţenilor Republicii Moldova nu pot face obiectul niciunui compromis care să le anuleze votul exprimat în mod democratic.

Democraţia nu poate fi victima dictaturii oligarhice!

La Chişinău este nevoie de un guvern funcţional şi recunoscut, capabil şi dornic de reforme profunde, care să îndeplinească obiectivul naţional al Republicii Moldova: apartenenţa la valorile europene.

Iar guvernul României are obligaţia de a susţine, în continuare, orice demers al Republicii Moldova de a se integra clar şi ferm în familia europeana din care face parte şi România.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro