Activitate parlamentară, Toate știrile

Dezbatere despre Legea pentru adoptarea “Statului personalului din Transportul Public Regulat şi Metropolitan”

Săptămâna aceasta am participat la o dezbatere despre Legea pentru adoptarea “Statului personalului din Transportul Public Regulat şi Metropolitan”, împreună cu colegii mei, parlamentarii USR Ramona Dinu, Mihai Botez şi Cristian Seidler, în care am discutat cu reprezentanţii sindicatelor din transportul public din Galaţi, Vrancea, Sibiu, Argeş, Braşov, Constanţa, Vaslui, Craiova şi Târgu Jiu, cu care am conturat un Statut al personalului din transportul public urban şi metropolitan care va ajunge în circuitul legislativ. La aceste discuţii a participat şi Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Dezbaterea, de la care au lipsit, nemotivat, reprezentanţii ministerului Muncii şi ai ministerului Transporturilor, a fost organizată de colegul meu, Dan Rădulescu, deputat USR de Prahova.

Este cât se poate de clar că avem nevoie ca şoferii de pe autobuzele, tramvaiele şi troleibuzele care circulă în oraşele noastre să îşi poată desfăşura meseria în condiţii bune de lucru, pentru că înrăutăţirea stării de sănătate a şoferilor şi vatmanilor poate duce la situaţii cu adevărat grave şi pentru ei şi pentru pasageri şi pentru ceilalţi participanţi la traficul rutier.

Studiile medicale confirmă faptul că reflexele şi simțurile se pierd odată cu îmbătrânirea, iar șofatul la bătrânețe este riscant. Promovarea sănătății în sectorul transportului public urban și metropolitan necesită o abordare globală. Orice inițiativă ar trebui să ia în considerare factorii de risc pentru sănătatea și pentru securitatea conducătorilor auto angajați în acest sector.

A fost un dialog constructiv, din care a reieşit că este nevoie de o reglementare a motivelor medicale pentru reducerea vârstei de pensionare dar şi de o revizuire a Legii dialogului social şi, foarte important, de un studiu comparativ, pentru a aduce legea din România la nivelul celorlalte state europene.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro