Activitate în circumscripție, Toate știrile

E o schemă simplă: în deviz au trecut stâlpi şi instalaţii de iluminat care nu se regăsesc în planşa tehnică

Este delir ce vrea primăria PSD Galaţi să facă pe aleea de la P-uri, cel puţin pe partea de iluminat!

Vor să monteze 33 de “stâlpi iluminat ţeavă sudată curbată H7-8m” plus 16 “stâlpi iluminat metalici ţeavă sudată curbată H75-6m” care costă, atenţie! 302.445 lei. Asta ar însemna, în medie, 6.172 lei bucata. Este un calcul, totuşi, nerealist: stâlpii de 6 metri ar trebui să coste mai puţin iar stâlpii de 8 metri ar trebui să coste mai mult.

Dar să luăm media: 6.172 lei.

Este foarte adevărat că pe piaţă se găsesc de cumpărat stâlpi şi de 10.000 de lei. Dar sunt din fontă, nu din oţel inoxidabil. 
Un stâlp de aluminiu, rabatabil, costa în jur de 6.300 de lei. 
Dar e rabatabil!

Un stâlp simplu, galvanizat, costă, în medie, 600 de lei.

Dar sunt, realmente, sute de modele de stâlpi, unii excepţional de frumoşi, care costă mai puţin decât planifică primăria PSD Galaţi să cheltuiască.

Iată link-uri pentru cine nu crede: http://www.castel.ro/stalp-octogonal-8m-1537-p sau https://www.kronemag.com/stalpi-iluminat-stradal… ca să dăm doar două exemple.

Mai pe româneşte, putem scădea cheltuiala cu cel puţin 50% fără să facem rabat nici la funcţionalitate şi nici la estetică.

Asta înseamnă o economie de cel puţin 30.000 de euro ( 151.000 de lei )

Continuăm: stâlpii pentru iluminat au nevoie de prize de pământ, ori pentru asta trebuie cumpărată platbandă. Primăria PSD Galaţi vrea să cheltuiască, pentru 150 de metri de platbandă, 3.499 de lei. Asta înseamna 23 lei metrul. Tot nu e bine. Preţul în hypermatket pentru platbandă OL-Zn 40X4mm este de 580 de lei colacul de 38 de metri. Asta înseamnă că la 4 colaci de platbandă ( 4 buc x 38 metri = 152 de metri ) costul este de 2.316 lei. Diferenţa: 1.183 de lei.

Total, doar din două repere, aproape 153.000 de lei, bani publici pe care primăria PSD Galaţi vrea să îi arunce, pur şi simplu, pe fereastră.

Problema este că vorbim doar despre stâlpi, fără corpuri de iluminat. Care se cumpără separat. Poate aşa şi trebuie dar în devizul general estimat de primăria PSD Galaţi, pentru stâlpi trebuie cumpărate 164 de proiectoare cu câte 19 leduri RGB-White 33W în carcasă de aluminiu. Cu tot cu componentele de montare, costul estimat de primăria PSD Galaţi, doar pentru aceste proiectoare, este de 782.600 de lei.

Asta înseamnă 4.771 lei bucata. 1.000 de euro.

Singurul tip de proiector pe care l-am găsit la acest preţ este un proiector de 500 de waţi, cu CIP Samsung care este folosit pentru terenuri de sport. Nu e cam mult?!

Şi de aici putem să economisim, fără probleme, cel puţin 40%. Economia ar fi de încă 313.000 de lei. 66.000 de euro!

Nebunia începe însă atunci când comparăm ceea ce scrie în deviz cu ceea ce este trecut pe desenul tehnic. Aici se vede tot: şi faraonismul proiectului PSD Galaţi şi umflarea costurilor!

Pentru că pe desenul tehnic al proiectului nu doar numărul de stâlpi este diferit ci şi dimensiunile acestora sunt diferite.

Nu mai avem stâlpi de 6 metri şi de 8 metri, avem stâlpi de 5 metri şi de 7 metri. Asta înseamnă că preţul pe stâlp creşte!

Numărul stâlpilor care în deviz au 8 metri şi care în desen au 7 metri ar trebui să fie, conform, devizului, de 33. Pe desen nu sunt 33, sunt 31. Doi lipsesc. Deci e umflat şi numărul de lei pe stâlp şi numărul de stâlpi. Pe aceşti 31 de stâlpi ar trebui să fie montate câte 3 proiectoare fiecare = 93 de proiectoare.

Asta înseamnă că pe ceilalţi 16 stâlpi ar trebui să fie montate 164-93 = 71 de proiectoare. Câte patru şi ceva. Dar nu se întâmplă aşa ceva pentru ceilalţi 16 stâlpi din deviz în desen sunt mai mulţi. Nu sunt 16, sunt 24 de stâlpi. Şi fiecare ar trebui să poarte, conform legendei planşei tehnice, câte 2 proiectoare.

Şi-acum mai calculăm odată: 93 de proiectoare pe stâlpii de 7 metri + 48 de proiectoare pe stâlpii de 5 metri = 141 de proiectoare – 164 de proiectoare din deviz = 23 de proiectoare a 4.771 de lei bucata sunt în deviz dar nu sunt în planşa tehnică. Şi dacă nu sunt în planşa tehnică, e clar că nu vor fi nici in amplasament.

Paguba = 109.733 lei.

Nu mai vorbim de faptul că înafara proiectoarelor de pe stâlpi, primăria PSD Galati vrea să monteze alte 186 proiectoare la sol, în actualul spaţiu verde dintre blocurile P. Costul acestora este estimat la 638.300 de lei.

Asta înseamnă 3.431 lei bucata. Pentru comparaţie, atât costă un set de două faruri pentru un automobil de lux de fabricaţie britanică. Sau, mai aproape de fiecare dintre noi, primăria PSD Galaţi vrea să cumpere 186 de proiectoare de iluminat care fiecare costă cât 4 semafoare ( dacă nu ştiaţi, un semafor cu trei poziţii, roşu, galben, verde, costă pe piaţă 828 lei ).

Încercaţi să vă imaginaţi cum va arăta spaţiul verde dintre blocurile P3 şi P5 pe care vor fi amplasate, conform planşei tehnice, nu mai puţin de 25 de astfel de proiectoare!

Oricum, cele 186 de proiectoare pentru sol din deviz sunt mai puţine în planşa tehnică, doar 181. Au dispărut 5 proiectoare a 3.431 lei bucata!

Paguba este, deci, de 17.155 lei.

Asta nu mai este “modernizare”. Asta nu mai este administraţie. Este pur şi simplu, PSD Galaţi. Cheltuie în neştire acum, pentru că ştiu că de la anul nu vor mai putea s-o facă.

Dacă USR Galaţi ar fi avut acum reprezentanţi în Consiliul Local, aceştia ar fi votat împotriva acestei variante de “modernizare”. Fără îndoiala, este nevoie de modernizare. Dar lucrările publice trebuie să fie de calitate şi la un preţ corect.

Nu poţi să umfli cheltuielile în neştire!

Modernizarea se face în interesul oamenilor, nu de dragul devizului! Ceea ce face primăria PSD Galaţi este pur şi simplu, o bătaie de joc faţă de banii gălăţenilor.

Nu poţi ca, sub masca “modernizării”, să arunci banii pe fereastră!

Bănci inconfortabile de 9.500 de lei bucata, stâlpi de 6.000 de lei bucata, cabluri cu preţul umflat cu 30%, proiectoare nefiresc de scumpe şi nefiresc de multe, zeci de metri cubi de beton turnaţi fără noimă, stâlpi şi proiectoare care sunt trecute pe deviz dar nu apar pe planşele tehnice … este scandalos.

Şi nu, să nu creadă nimeni că este vorba despre incompetenţă. Pur şi simplu, aşa lucrează primăria PSD Galaţi încă de la început. Asa s-au cheltuit banii oraşului, atâţia cât a reuşit acest oraş să producă şi să dea pentru bugetul local.

Această variantă de modernizare a aleii de la P-uri trebuie refăcută. Consiliul local al municipiului Galaţi nu poate accepta un preţ de 13.8 milioane de lei pentru că lucrurile pot fi făcute, şi am demonstrat asta, cu mult mai puţini bani.

Aşa lucrează PSD în “folosul” cetăţenilor: şi la Galaţi şi la Bucureşti şi oriunde. Umflă cheltuielile fără niciun rost şi fără nicio grijă că ar putea fi prinşi, crezând că dacă măresc artificial salarii sau pensii oamenii tac şi îi votează.

Dar românii nu mai tac şi nu îi mai votează.

I-am prins!

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro