Activitate în circumscripție, Toate știrile

Economia cârmuită de PSD merge prost: crește numărul firmelor radiate!

Zilele acestea, propaganda PSD încearcă să convingă alegatorii că situația economică a Galațiului este bună. Și exemplifică cu o parte din statistica Registrului Comerțului: a crescut numărul agenților economici nou înregistrați la Galați, de la 1.415 în primele șase luni ale anului 2018 la 1.695 înregistrați în primele șase luni ale anului acesta.

În primul rând, este o evaluare cantitativă, nu calitativă: nu știm capitalurile sociale ale noilor agenți economici. Și nici, de exemplu, numărul de salariați.

Și este o evaluare a optimistului, care vede doar jumătatea plină a paharului.

Problema este că propaganda PSD nu suflă niciun cuvințel despre agenții economici radiați din Registrul Comerțului. Iar aici situația nu este deloc optimistă: și numărul agenților economici radiați a crescut, de la 802 în primele șase luni din anul 2018 la 1.411 anul acesta, până la 30 iunie.

A crescut numărul agenților economici înființați? Da: +16%.
A crescut numărul agenților economici radiați? Iarăși da: +43%!

Înaintea radierii, agenții economici trec prin procedura de dizolvare. Și aici avem creștere: de la 405 agenți economici în dizolvare în primele șase luni ale anului 2018 la 486 de astfel de cazuri anul acesta, până la 30 iunie.

O parte dintre cei dizolvați se regăsesc și în registrul radierilor dar nu toți. Riscăm, astfel, să avem mai mulți agenți economici desființați sau pe cale de desființare decât înființați.

Și nu avem date despre cei care nu au activitate.

Însă Casa Națională de Pensii ne-a furnizat numărul angajatorilor din județul Galați:

În luna iunie 2018: 10.704 angajatori
În luna ianuarie 2019: 10.022 angajatori ( scădere: -682 angajatori, -6,37%! )
În luna aprilie 2019, ultima lună cu date în sistem: 10.271 ( recuperare ușoară ). Abia așteptăm datele oficiale pentru luna iunie 2019. Ar trebui ca în mai și iunie să fi apărut în județul Galați încă 434 angajatori, ca să fie cu unul peste numărul celor de anul trecut.

Nici situația firmelor cu participare străină la capitalul social nu este mai bună: în Galați s-au înființat, în luna iunie 2019, 3 astfel de firme ( participarea străina la capitalul social a fost de 215 usd și 190 de euro ) dar au fost radiate 4 ( cu participare străină la capitalul social de 538 usd și 477 euro )

Repet: este vorba despre o analiză cantitativă. Analiza calitativă înseamnă evaluarea unor indicatori cu o complexitate mai mare: distribuția în teritoriu, numărul de salariați, cifra de afaceri, distribuția pe coduri CAEN ( adică domeniul de activitate al acelor firme ), pierderea sau profitul șamd.

Și, în primul, rând dacă firma a avut sau nu activitate.

Nu avem timp să evaluăm zecile de mii de agenți economici din județul Galați.

Dar avem timp să îi evaluăm, pe baza datelor publicate de Ministerul de Finanțe, pe toți cei din câteva comune:

Brăhășești: din 187 de agenți economici, doar 34 au depus bilanț financiar pentru ultimul an. 17 au raportat profit. 21 au avut salariați iar 13 nu. Total = 68 de angajați. La o populație cu vârsta de peste 18 ani de 6.832 de oameni este foarte puțin.

Dar mai mai mulți decât la Nămoloasa unde sunt 75 de agenți economici înregistrați, 16 au depus bilanț, 5 au profit, 11 au angajați ( și 5 nu ), în total, 21 de salariați. Populație cu vârsta peste 18 ani = 1.710 oameni.

Sau Bălășești = 38 de agenți economici, 11 au depus bilanț, 5 au raportat profit, 4 au angajați un total de … 4 oameni. 4 salariați! La o populație adultă de 1.756 de persoane.

Sau Rădești = 35 de agenți economici, 5 au depus bilanț, toți au raportat profit iar 3 au avut angajați în total 5 persoane. La o populație cu vârsta de peste 18 ani de 1.172 persoane.

Ce legătură este între aceste 4 comune? Păi, sunt comune în care PSD a avut peste și mult peste 50% la alegerile europarlamentare și în general, la toate alegerile.

Dar nici în celelalte comune situația nu este mai roză. La Matca, de exemplu, din 811 agenți economici înregistrați, 165 au depus bilanțurile contabile și doar 111 au raportat profit. 115 au avut în 2018 un număr de 631 de salariați. Este cu totul altceva față de Rădești dar Matca are 9.880 de locuitori cu vârsta de peste 18 ani.

Sigur, accentuez că aceștia sunt doar angajații firmelor din comună. Asta nu înseamnă că în aceste localități nu mai sunt și alți angajați, la alte firme din alte localități și care fac naveta. Sau persoane fizice autorizate. La fel, asta nu înseamnă nici că toți angajații unei firme din Nămoloasa, de exemplu, ar trebui să fie localnici și nu vine niciunul din comunele învecinate.

Și mai sunt cei care sunt angajați la școală, la primărie sau la dispensar, cei care lucrează în societăți sau instituții de stat. Aceștia ar putea să fie chiar mai mulți decât cei angajați în firme private.

Ideea este că situația economică a Galațiului nu este deloc ca în ficțiunile prezentate de PSD.

Politicienii responsabili nu ascund problemele. Le prezintă așa cum sunt ele, în toată complexitatea lor. Și, mai ales, nu ascund, nu trunchiază și nu falsifică date, așa cum este practica pesedistă din administrația centrală și locală.

Fără date corecte și complete nu putem avea niciun fel de analiză corectă. Iar dacă nu avem diagnostic corect nu putem stabili un tratament corect. Mai ales în relația cu primăriile din mediul rural, sau cu intreprinderile de utilități publice locale, cu extrem de puține excepții, a afla informații despre bugetele locale, achizițiile publice sau orice alte elemente de ordin statistic, este o luptă pe care o purtăm și pe care o vom intensifica.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galați
www.bogdanrodeanu.ro