bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

Fără declarație pe propria răspundere pentru deplasările în zonele metropolitane

Fără declarație pe propria răspundere pentru deplasările în zonele metropolitaneAm solicitat șefului Centrului Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției, dlui Raed Arafat, modificarea reglementării privind necesitatea declarației pe proprie răspundere pentru deplasări în comunele din jurul municipiilor.

Textul transmis ieri prevedea permiterea deplasării fără declarație pe proprie răspundere pe “teritoriul administrativ al municipiilor, precum și pe o zona de 30 km că perimetru în jurul acestor unități administrative teritoriale, dar nu mai mult de limita județului.

“Dar definiția perimetrului este “suma lungimilor tuturor laturilor unui poligon”.

Am cerut modificarea reglementării, pentru că este imposibil de aplicat, cu formularea “Teritoriul administrativ al municipiilor, precum și al unităților administrativ teritoriale aflate la cel mult 30 de kilometri distanță de acestea, dar nu mai mult de limita județului”.

Așa este cu adevărat clar și, mai ales, neinterpretabil.Tot demersul a fost pentru a permite navetiștilor care călătoresc în interiorul unei zone metropolitane să o poată face fără a completă zilnic declarația pe proprie răspundere.

Iar definiția Zonei Metropolitane din legea inițială este asocierea localităților aflate în jurul unui municipiu de rang 1 sau al reședinței de județ, pe o distanță de 30 de kilometri, în interiorul aceluiași județ.Asta ar fi rezolvat doar problema navetiștilor din Galați și până la, de exemplu, Pechea, Independența sau Foltesti.Legea Zonelor Metropolitane 2.0, inițiată de USR și promulgată anul trecut dă posibilitatea și municipiilor de rang 2, cum este Tecuciul, să își înființeze propria zona metropolitană, împreună cu comunele din jur.

Legea USR a fost promulgată anul trecut și este acum în vigoare.Așa că nici cei care fac naveta între Tecuci sau Fundeni, Băleni sau Priponești, etc, spre și dinspre comunele aflate la 30 de kilometri de Tecuci, nu trebuie să completeze declarația pe proprie răspundere.

Iar în situația asta, de a circulă fără declarația pe propria răspundere, sunt 7,5 milioane de români, aflați în peste 50 de municipii care nu sunt reședință de județ și în comunele din jurul acestora.

Nu neapărat pentru asta am făcut Legea Zonelor Metropolitane 2.0 – dar este unul din efectele recunoașterii, prin lege, a faptului că societatea a evoluat, că românii circulă mult mai mult, în primul rând pentru a munci dar și pentru a învață și nu numai și, cel mai important, că între mediul urban și mediul rural, fie și pe distanță de 30 de kilometri în jurul municipiilor, trebuie eliminate orice fel de bariere, administrative, economice sau de orice altă natură.

Iar pentru asta, primăriile din municipii și din comunele din jur trebuie să colaboreze cât mai strâns, în interesul locuitorilor, prin înființarea de zone metropolitane.Cadrul legal există. USR a lucrat mult pentru asta. Mai trebuie doar că interesul cetățenilor să treacă în fața intereselor politice ale actualelor administrații locale.

Bogdan Rodeanu

Deputat USR Galați

www.BogdanRodeanu.ro