Activitate în circumscripție, Toate știrile

LZM 2.0 a primit raport de admitere în Comisia pentru administraţie publică din Senatul României!

Următorul pas este votul în plenul Senatului.
Anul trecut, în luna noiembrie, Legea Zonelor Metropolitane a fost aprobată de Camera Deputaţilor, cu 270 de voturi “pentru”.

Înainte de asta, proiectul de lege a primit avize favorabile din partea Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social şi Comisiei pentru mediu.

Iar în ultima sedinţă a Comisiei pentru administraţie publica din Senatul României, proiectul de lege a primit raport de admitere cu unanimitatea voturilor celor prezenţi.

Ce este important de ştiut despre acest proiect de lege este că l-am gandit ca pe un instrument juridic de cooperare regională ce va facilita accesul administraţiilor publice locale din România la mecanismul de finanţare europeană care va începe din anul 2020, când accentul va fi pus pe proiectele regionale, cele generate de asocierile de localităţi.

Am iniţiat acest proiect de lege anul trecut, după ce am analizat cifrele depopulării oraşelor mari ( reşedințele de judeţ ). În primul rând Galaţiul dar am extins cercetarea la nivelul ţării.

Am constatat că nu numai tinerii pleacă în străinătate ci şi vârstnicii, la ţară, cei mai mulţi lăsându-şi goale apartamentele din oraş pentru a se întoarce în comuna natală.

Am reuşit să cuantificăm o parte însemnată din efectele cumulate ale numărului mic de naşteri de după 1990, migraţiei externe şi ale celei interne, care nu duc doar la problemele deja ştiute, ale sistemului de pensii. Pur şi simplu, dacă în oraşe nu mai sunt oameni scade consumul de apă potabilă ( şi Galaţiul este un exemplu dramatic ), scade consumul de energie termică ( şi Galaţiul, iarăşi, este a fost exemplu dramatic ) iar consumul de gaze naturale creşte în foarte puţine reşedinţe de judeţ. Şi nu numai. 
Dacă nu mai sunt oameni, nu mai este consum. Niciun fel de consum. Iar dacă nu mai este consum, încasările din TVA la buget, în primul rând cele locale, au de suferit. Asta îngreunează dezvoltarea.

Şi-atunci am verificat, între multe altele, unde pleacă vârstnicii: în mediul rural, acolo de unde au fost aduşi la oraş de industrializarea anilor 60-70.

Am găsit o soluţie. Cu siguranţă că mai e nevoie şi de altele, dar, prin Legea Zonelor Metropolitane 2.0 am făcut un prim pas pentru că, dând posibilitatea şi municipiilor de rang 2 să constituie o zonă metropolitană împreună cu localităţile din mediul rural din împrejurimi, autorităţile locale au la îndemână un instrument juridic mult mai serios pentru atragerea de fonduri pentru lucrurile cu adevărat importante în localităţile care fie stagnează, fie se dezvoltă cu viteze mult mai mici decât marile oraşe.

Doar ca exemplu, Zona Metropolitană aferentă municipiuluiu Tecuci, cu localităţile din jurul oraşului, concentrează aproape aproape 60% din populaţia judeţului dar mai puţin de 10% din locurile de muncă din judeţ. Astfel de exemple pot da pentru toate cele peste 80 de municipii de rang 2 din România.

Am făcut încă un pas, până la aplicarea Legii Zonelor Metropolitane 2.0.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro

#Alianta2020USRPLUS