Fără categorie, Toate știrile

Manevră PSD pe Situația de Urgență.

Manevră PSD pe Situația de Urgență. “Firesc”, tot la Comisiile Juridice, tot cu Șerban Nicolae și Florin IordacheAzi am avut în dezbaterile comisiilor decretul pentru prelungirea Stării de Urgență.

Constituția României prevede că decretul președintelui privind starea de urgență poate fi doar aprobat sau respins.Parlamentul României votează un Proiect de Hotărâre al Parlamentului prin care acesta este aprobat sau respins.

Proiectul de Hotărâre are la bază, conform legislației, un raport al uneia sau mai multor comisii RAPORTOARE și a uneia sau mai multe comisii care dau AVIZ pe conținutul acestuia.În acest caz, comisii Senat și Camera raportoare au fost:

– Comisiile Juridice- Comisiile de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională

– Comisiile de SănătateS-a lucrat pe domenii si au fost generate 3 RAPOARTE INTERMEDIARE.

În mod firesc, dat fiind faptul că nu poți propune amendamente în această procedură, rapoartele ar fi trebuit să fie IDENTICE.

La Apărare, raportul pe Decret a fost generat fără intervenții pe fondul acestuia. La Sănătate, la fel.”Surprizele”, firești de altfel, au venit din partea PSD tocmai acolo unde ne-am obișnuit să fie făcute, la Comisia Juridică.

Miza cea mai importantă este introducerea prevederii, în raportul Comisiei Juridice, că pe perioada stării de urgență se pot lua măsuri doar prin acte normative cu putere de lege. Tot PSD susține că Ordonanțele Militare, acte care pun în aplicare decretul privind starea de urgență, NU intră în această categorie.

Acest amendament și încă două trebuiau dezbătute și cu celelalte comisii raportoare. Dar acest lucru NU s-a întâmplat.În acest caz, Proiectul de Hotărâre ar fi trebuit să fie bazat pe un SINGUR RAPORT format prin comasarea celor 3 intermediare și votat de toti parlamentarii din respectivele comisii.

Nici această procedură nu a fost respectată.Biroul Permanent Reunit a agreat ca Proiectul de Hotărâre să fie fundamentat DOAR pe raportul Iordache & Nicolae.

Și aici au majoritate.Lucrurile nu vor rămâne așa. Decretul nu poate fi modificat și nici amendat fără o respingere în plen și o reîntoarcere la Președinte.

Dar pentru asta nu mai e timp. Demersul lor le trădează acum intențiile și este doar generator de dezbateri inutile pentru esența preocupării de moment: combaterea pandemiei.

Același PSD, aceeași echipă de acoliți. Rezultatul aceluiași moment nefast 2016. Episod care nu se va mai întâmpla.

Bogdan Rodeanu

Deputat USR