Activitate în circumscripție, Toate știrile

Modernizarea aleii de la P-uri: primăria PSD Galaţi pregăteşte bănci de 9.500 de lei bucata!

Am scris săptămâna trecută că proiectul de modernizare a aleii de la P-uri este un carnaval financiar pentru primăria PSD Galaţi. Puţin spus: am subestimat capacitatea primăriei PSD Galaţi de a face rău.

Primăria PSD Galaţi pregăteşte, tot pentru aleea de la P-uri, înlocuirea băncilor. Acum sunt 40 de banci cu spătar care au 1,8 metri şi pe care încap câte 3 persoane. Capacitatea maximă a băncilor de la P-uri de acum este de 120 de persoane.

Toată lumea se plânge că sunt prea puţine bănci.

Primăria PSD Galaţi vrea să elimine băncile actuale şi să le înlocuiască cu altele, de 3 metri ( 20 de bănci ), fără spătar, pe care vor încăpea, să zicem, 5 persoane. Asta înseamnă capacitate totală de 100 de persoane.

Pentru aceste bănci, primăria PSD Galaţi vrea să cheltuiască câte 1.600 de lei.

În plus, primăria PSD Galaţi vrea să mai adauge două bănci de câte 6 metri, tot fără spătar, pe care vor avea loc, să zicem, 10 persoane.

Pentru aceste bănci, primăria PSD Galaţi vrea să cheltuiască câte 9.500 de lei!

Prima problemă: preţul. Să evaluezi costul a două bănci, fie şi pentru 20 de persoane, la 19.000 de lei … ăsta este pesedism, scuzaţi cuvântul, curat!

A doua problemă: acum au loc pe banci de câte trei locuri 120 de persoane şi toată lumea se plânge că sunt locuri insuficiente. Primăria PSD Galaţi face o investiţie, ultraumflată, şi vor avea loc … tot 120 de persoane! Ăsta este calculul optimist. Din fotografiile proiectului publicate în presă, inserţiile de lemn nu acoperă în totalitate betonul băncilor.

Banca de beton are 3 metri sau 6 metri dar inserţiile din lemn sunt mai scurte, aproximativ 40%. Adică, da, un spaţiu pentru pus sacoşa este dar nu pentru aşezat şi socializat.

E foarte posibil ca pe noile bănci să aibă loc mai puţini gălăţeni decât au loc în prezent pe băncile de pe aleea de la P-uri.

A treia problemă: noile bănci nu au spătar. Foarte mulţi gălăţeni din cei care vin seară de seară pe aleea de la P-uri sunt persoane în vârstă. În interesul sănătăţii lor, băncile ar trebui să aibă spătare. Nu e corect să îşi cheltuiască pensiile mărite pe tratamente medicale pentru sciatică.

Să revenim la problema preţului. Avem nevoie de un termen de comparaţie. 19.000 de lei pentru două bănci pe care ar încăpea 20 de persoane este mai mare decât totalul sumelor plătite pentru impozitul pe toate apartamentele din oricare dintre cele 12 blocuri P. În fiecare dintre acestea sunt cel puţin câte 40 de apartamente!

Am spus permanent că România şi Galaţiul au nevoie de modernizare. Însă modernizarea trebuie făcută astfel încât locuitorii oraşului să o simtă la propriu şi să o folosească cu plăcere, nu pentru o poză.

Şi am mai spus permanent că România şi Galaţiul au nevoie de lucrări publice de calitate.

Dar dacă ne uităm doar la ce a făcut primăria PSD Galaţi în partea centrală a oraşului ne luăm cu mâinile de cap: iluminatul ornamental cu defecţiuni dese şi pavajul cu denivelări sunt doar două exemple.

La fel, am spus permanent că lucrările publice trebuie să fie nu doar de calitate ci şi la un preţ corect.

Or, a bugeta 19.000 de lei pentru două bănci, fără spătar, este fenomenul care pur şi simplu a îngropat Galaţiul şi România: cheltuieli umflate fără rost.

Acesta nu este un proiect de modernizare a aleii de la P-uri.

Dacă adăugăm şi încărcarea inutilă a preţurilor pentru pentru cabluri, caz pe care l-am prezentat săptămâna trecută, avem adevărul crud: acesta este un proiect de spoliere a bugetului Galaţiului.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro