bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

Pentru România, pasul spre Tehnologia 5G

Pentru România, pasul spre Tehnologia 5G este o opțiune strategică. Implementarea acestor tehnologii implică o asumare directă în contextul de digitalizare și de furnizor de securitate pe care România și l-a asumat, strategic, ca membru UE și pilon de stabilitate NATO.

După ce proiectul de lege va fi aprobat şi în Senat, urmează ca instituţiile guvernamentale să îndeplinească sarcina elaborării normelor tehnice, pentru care trebuie să obţină şi avizul Comisiei Europene. Acesta este traseul reglementării, aşa cum am explicat şi de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Cel mai important aspect este că acest proiect de lege opreşte participarea la implementarea reţelelor 5G din România a producătorilor de echipamente care sunt controlaţi de unul sau mai multe guverne străine care nu au sisteme juridice independente, care nu au o structură transparentă a acţionariatului, care nu au un istoric de conduită corporativă etică şi care funcţionează în sisteme juridice care nu impun practici corporative transparente.

Proiectul de lege prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați, în prealabil, printr-o decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ceea ce este cu atât mai important cu cât activitatea furnizorilor de rețele și servicii de comunicare electronice este esentiala și din perspectiva domeniilor securității naționale și de apărare.

Prin măsurile propuse se urmărește reducerea riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării.

Încă o dată, România demonstrează că este în rândul statelor membre ale UE şi NATO care îşi protejează infrastructura critică de posibilele imixtiuni ale guvernelor unor state nedemocratice.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR PLUS Galați
www.BogdanRodeanu.ro