bogdan rodeanu
Toate știrile

Peste 115 arbori uscați, printre care mulți tei

Peste 115 arbori uscați, printre care mulți tei, pe Faleza Superioară a Dunării din Galați, oferă un peisaj de toamnă la sfârșit de lună mai.În data de 12 mai, o echipă a USR Galați a identificat un număr de aproximativ 115 arbori uscați pe Faleza Superioară din Galați și un număr însemnat de copaci plantați recent într-un stadiu avansat de uscare.

Pentru o identificare mai clară a uscării acestor arbori au fost prelevate 4 mostre de sol din diferite locații ale Falezei Superioare și trimise unui laborator spre analiză.Media valorilor pH-ului solului pentru tei și arealul european variaza de la ușor acid spre neutru cu valori cuprinse între 5,7 și 7,2. Un pH de 8,0 înseamnă moartea arborelui.

Utilizând un multiparametru Consort C255, rezultatele obținute au arătat valori peste limita maximă de 7,9 ceea ce reflectă un mediu extreme de alcalin pentru arborii aflați pe Faleza Superioară. Rezultatele obținute pentru cele 4 probe de sol luate spre analiză au fost cu un pH peste medie astfel: Sol 1: 8,98 pH, Sol 2: 8,57pH, Sol 3: 8,40 pH și Sol 4: 8,29 pH.

Studii recente efectuate de către o serie de cercetatori privind un caz similar în Iași au dezvăluit mai multe cauze care au contribuit la uscarea teilor de pe arterele Iașiului. Aceștia au observat că uscarea teilor s-a datorat secetei, caniculei și poluării (sare, gazele de eșapament, pulberi) pe fondul cărora au apărut infecții de tulpină cu ciuperca parazită denumită popular “brâncă” sau “putregaiul brun al foioaselor”. Ciupercile sunt prezente pe trunchiurile teilor de pe faleza superioara a orasului Galati.

Aceasta ciupercă se extinde progresiv în zona dintre scoarţă şi lemn, obturează vasele lemnoase şi în plină vară, arborele se usucă pentru că apa nu mai ajunge la frunze.Ciupercile atașate de trunchiul copacului produc un putregai mixt: el pătrunde (atenţie) prin rănile plantei (de ex. toaletări executate în perioada activă de vegetaţie).În urma celor expuse se pot trage mai multe concluzii care pot fi de ajutor specialiștilor din primăria Galați:

• Realizarea unui program coerent de dezinsecție și combatere a dăunătorilor.

• Toaletarea copacilor să se realizeze în perioada de repaus vegetativ.

• Reducerea poluării care contribuie la uscarea teilor.

• Realizarea unui program de reglare a pH-ului solului.Este cât se poate de evident, însă, că municipalitatea nu acordă niciun interes întreținerii spațiului verde, replantărilor și toaletărilor conform normelor în vigoare.

Foarte mulți copaci plantați în ultimii ani în Galați s-au uscat, o situație fără precedent. Toate acestea au fost făcute fără un plan coerent de întreținere și combatere dăunători, cu oameni lipsiți de experiența necesară, iar toaletările au fost realizat prost și în momentele cele mai nepotrivite ale anului.

Semnatari USR Galaţi,

Andrei Postică

Laurențiu Mardare

Daniel Zinica

Doina Peiu