Activitate parlamentară, Toate știrile

Premieră în diplomaţia parlamentară dintre România şi Republica Moldova

„În această săptămână, în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, a fost semnată o declaraţie comună a Preşedinţilor Comisiilor de Apărare din cadrul celor 2 parlamente.

Susţinerea reciprocă în acelaşi context geostrategic a fost vectorul principal al asumării parlamentare. În declaraţiile pe care le-am facut am salutat adoptarea, de către Guvernul Republicii Moldova, a Strategiei de Aparare Naţională şi a Planului de Implementare a acestuia. Adoptarea acestor documente programatice în domeniul securităţii şi apărarii reprezintă precondiţii esenţiale pentru asigurarea a noi contribuţii financiare de către România, precum şi pentru accesarea programelor Alianţei de înzestrare şi modernizare a armatei Republicii Moldova.

Am participat activ în cadrul întâlnirilor în dublă calitate parlamentară, aceea de vicepreşedinte al Comisiei de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor şi de Copreşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

Discuţiile la cel mai înalt nivel parlamentar au vizat întâlniri cu oficiali, cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, dl Andrian Candu şi cu Preşedintele comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică al Parlamentului Republicii Moldova, dl Roman Boţan.

Astfel, am avut întrevederi cu conducerea Ministerului Apărării din Republica Moldova, în care am discutat despre prioritățile instituției. Am subliniat împreună buna cooperare dintre cele două armate și ajutorul constant pe care România îl oferă, inclusiv în pregătirea continuă a ofițerilor moldoveni în instituțiile românești de învățământ militar.

Apoi, am vizitat Centrul Unic de Monitorizare și Coordonare a Traficului din Chişinău, unde ne-am întâlnit cu directorul Serviciului tehnologii informaționale din Ministerul Afacerilor Interne. Am văzut sistemul de monitorizare, etapele implementării, statistica încălcării reglementărilor aplicabile în domeniul rutier și sancționarea faptelor constatate, precum și prioritățile viitoare, care includ extinderea la nivel național a sistemului și dezvoltarea capacității preventive. Republica Modova beneficiază de un proiect solid de tehnologizare a infrastructurii rutiere.

În aceeaşi zi am discutat cu șeful adjunct al Poliției de Frontieră, dl Valentin Fiodorov, care a prezentat o informare cu privire la structura organizatorică a instituției, misiunea și atribuțiile funcționale. La fel, discuțiile s-au axat pe subiecte referitoare la managementul integrat al frontierei de stat, combaterea migrației ilegale și criminalitatea transfrontalieră.
În alocuțiunea sa, dl Valentin Fiodorov a menţionat buna conlucrare și comunicare cu omologii din România, inclusiv a exprimat recunoștință statutului român pentru sprijinul acordat în activitatea de bază, prin proiecte de asistenţă și instruire.

La rândul nostru, am precizat că România va continua să susțină eforturile Republicii Moldova în asigurarea securității la hotarele Uniunii Europene.
Totodată, am abordat şi tema, foarte importantă, a controlului şi a patrulării la frontieră cu Ucraina, în special pe segmentul central (transnistrean).

Vizita a continuat la Centrul Operațional de Coordonare al IGPF, unde au fost prezentate unități de tehnică și echipamentele din dotarea Poliției de Frontieră.

A doua zi, am avut încă o întrevedere deosebit de importantă, cu domnul colonel Mihail Ciubaciuc, prim-adjunct al comandantului, șef al Statului Major al Trupelor de Carabinieri, Departamentul Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.
În cadrul discuțiilor cu privire la procesul de reformare prin care trece această structură, a fost menționată excelenta relație de cooperare dintre Jandarmeria Română și Trupele de Carabinieri.

Nu în ultimul rând, salut continuarea unuia dintre cele mai valoroase proiecte pe care România le derulează în Republica Modova, şi anume finanţarea lucrărilor de renovare a aproape 1000 de grădiniţe. Până acum, au fost realizate lucrări în 845 de unităţi de învăţământ preşcolar, ultima inaugurată fiind grădiniţa din satul Gangura, raionul Ialoveni. Am vizitat această grădiniţa şi am văzut că, din fonduri asigurate de România, a fost reparată cazangeria instituției și instalat un cazan nou, a fost schimbat acoperișul, montate uși noi, au fost efectuate lucrări pe interior (finisarea pereților, tavanelor, reparația și schimbarea pardoselelor), au fost reparate sistemele de apă și canalizare interioară, sistemul electric și cel de ventilare.

Până acum, România a finanţat lucrările de renovare din 845 de instituţii preşcolare. Valoarea totală a investiţiilor este de 26 de milioane de euro”.

Deputat USR 
Bogdan Rodeanu