Activitate în circumscripție, Toate știrile

Primăria PSD Galaţi face investiţii dar nu le gândeşte!

Primăriei PSD Galaţi i se întoarce minciuna: soluţia tehnică a transformarii unor puncte termice în centrale de cvartal îi face pe gălăţeni să fugă în continuare de sistemul centralizat de încălzire.

În luna noiembrie a anului trecut, în blocul I1 din Ţiglina I, la momentul inaugurării investiţiei de 25.000 de euro, erau 24 de centrale termice pe gaze naturale dar primăria PSD Galaţi spunea, în documente, că TOATE garsonierele din bloc erau branşate la sistem.

Acum sunt 32 de centrale termice pe gaze naturale!
Şi nu ştim câte alte garsoniere sunt debranşate de la sistem, cu aer condiţionat, centrale electrice sau pur şi simplu cu câte un reşou.

De câteva zile, în holul blocului a apărut următorul avertisment: “În atenţia debitorilor! SC Calorgal SA nu ne distribuie agent termic ( căldură ) dacă nu suntem cu facturile la zi. Vă rugăm să achitaţi debitul restant.”

Anunţul este de săptămâna trecută, de joi, 19.09.2019.

Nu ştim nici cât de mare şi nici cât de veche este datoria Asociaţiei de proprietari către Calorgal dar datoria locatarilor din blocul I1 din Ţiglina către asociaţia de proprietari este de aproape 4 miliarde de lei vechi!

Anunţul era, deci, obligatoriu: 28 de garsoniere au datorii la întreţinere ( nu numai căldura ) de peste 1.000 de lei. ( debit + penalităţi ). În total: 390.631 lei. Peste 80.000 de euro. Adică de peste 3 ori investiţia primăriei, de 25.000 de euro.

Jumătate din datorie vine de la proprietarii a 2 garsoniere: unul cu o datorie de 90.000 de lei şi unul cu o datorie de 98.000 de lei!

Între timp, primăria PSD Galaţi a pus şi restricţii la debranşare în blocurile pentru care a investit anul trecut 1,5 milioane de euro şi din care, din cauza datornicilor, Calorgal nu poate să încaseze facturile şi este obligată să oprească agentul termic aşa cum îl furnizează: otova.

Cei care îşi permit să îşi monteze centrale termice se debranşează – deşi primăria PSD le-a interzis asta.

Am semnalat de la început discriminarea: un locatar cu datorii la întreţinere de peste 3.000 de lei din blocul oarecare nu primea ajutorul pentru cumpărarea unei centrale dar acelaşi locatar, dacă ar fi locuit într-un bloc pentru care primăria PSD monta o centrală de cvartal, putea să aibă datorii oricât de mari: avea caldură şi nimeni nu a vrut să îl oblige să platească.

Situaţia se repetă. Asta pentru că primăria PSD Galaţi face investiţii dar nu le gândeşte.

Situaţia se repetă pentru că au căutat doar soluţia tehnică, care le aducea cheltuieli,( aduceţi-vă aminte de zecile de centrale de apartament montate la Liceul de Marină ) nu şi soluţia juridică, care le aducea siguranţa funcţionării dar pentru care avea un cost pe care primăria PSD nu a vrut să şi-l asume: voturile rău platnicilor din aceste asociatii.

Situaţia se repetă pentru că au închis termoficarea dar nu vrut să facă o analiză corectă, să vadă cum şi de ce au ajuns în situaţia asta: pentru că oamenii nu au mai vrut să plătească la comun.

Şi, în loc să impună aplicarea unei soluţii noi, cum ar fi un sistem de facturare şi plată individuale către furnizor, acum reluăm problemă: au investit în centrale de cvartal noi dar au păstrat sistemul de plată vechi.