Activitate în circumscripție, Toate știrile

Primăria PSD Galaţi “modernizează” centrul oraşului la fel ca primăria PCR Galaţi: cu beton. 80 de metri cubi de beton pentru fundaţia a 49 de stâlpi de iluminat!

Şi nu sunt stâlpi de iluminat aşa cum ştim, aşa cum avem pe orice stradă, din beton, înalţi de 11 metri, care susţin inclusiv linia de contact pentru troleibuze sau tramvaie plus numeroase cabluri de telefon, internet sau tv. Acei stâlpi cântăresc 1,6 tone.

Nici pe departe.

Este vorba despre stâlpi ornamentali pentru iluminat, metalici, din ţeavă sudată curbată cu înălţimi de 6 şi de 8 metri şi care căntăresc câteva zeci de kilograme. Despre costul acestor stâlpi vorbim săptămâna viitoare.

Astăzi semnalăm problema fundaţiilor pe care primăria PSD Galaţi vrea să le facă pentru aceşti stâlpi: cantitatea de beton prevăzută strict pentru aceste fundaţii este de 80 de metri cubi! Pentru 33 de stâlpi cu înălţimea de 8 metri şi 16 stâlpi cu înălţimea de 6 metri.

80 de metri cubi, adică o medie de 1.63 metri cubi de beton pentru un stâlp de 8 metri?!

Pentru comparaţie, gândiţi-vă că un stâlp pentru reţeaua electrică de joasă tensiune, aşa cum sunt cei de pe străzile din comune, de exemplu, şi care sunt stâlpi din beton şi nu din metal, care au zece metri înălţime, nu 8 sau sau 6, şi care cântăresc peste o tonă şi care suportă şi greutatea cablurilor electrice … ei bine, pentru fundaţia acelui tip de stâlp se foloseşte o cantitate de beton, e drept, armat, de peste 3 ori mai mică!

1,63 metri cubi de beton pentru fundaţia unui stâlp metalic pentru iluminat, care nu va avea de suportat greutatea cablurilor, care el însuşi, fiind făcut din metal, are o greutate mult mai mică decât dacă ar fi fost făcut din beton, care este mult mai subţire şi, implicit, nu are problemele de rezistenţă la vânt pe care le are un stâlp din beton pentru iluminat aşa cum avem acum pe stradă este … faraonic!

Păstrând proporţiile, e ca şi cum ar fi folosit pentru fundaţia unui bloc cu 4 etaje betonul necesar pentru fundaţia unui bloc cu 12 etaje!

Mai ales cu cât pe piaţă se găsesc fundaţii pentru stâlpi, tot din beton, prefabricate! Soluţia nu este doar mai ieftină dar este şi mai sănătoasă: nu ai nevoie să îngropi 80 de metri cubi de beton, foloseşti mai puţin. Până la urma, 80 de metri cubi de beton este o cantitate impresionantă!

Iar fundaţiile pentru stâlpi prefabricate, din beton, au, din turnare, şi spaţiile pentru cablaj!

80 de metri cubi de beton înseamnă 8 cife de beton de câte 10 metri cubi pline ochi.

Pentru fundaţia unei clădiri ar putea să fie prea puţin. Dar aici nu vorbim despre blocuri sau case ci despre 49 de stâlpi de iluminat, ornamentali, din metal, de 6 şi 8 metri înălţime!

Asta se numeşte risipă pesedistă. Şi nu costă doar bani ci şi, extrem de important, TIMP.

Înainte de a turna betonul pentru fundaţie trebuie să sapi groapa. Dacă sapi o groapa mai mică, termini mai repede. Şi e şi mai ieftin. Ai mai puţin pământ de cărat. Asta înseamnă scăderea costurilor cu combustibilul. Ştiţi, dacă ai de cărat 80 de metri cubi de pământ excavat e un preţ, dacă ai de cărat 30 de metri cubi de pământ ai un preţ mult mai mic.

Pe urmă, costul transportului betonului. 8 cife pline cu beton costă mult mai mult decât 3. Sau decât un trailer care îţi aduce fundaţiile prefabricate.

Una e să aştepţi să se întăreasca 1,63 metri cubi de beton, altceva 0.5 metri cubi. La fundaţia prefabricată nu aştepţi deloc.

Durata lucrărilor trebuie să fie cât mai mică. Timpul este la fel de important ca banii. Răbdarea a sute de oameni care vin pe aleea de la P-uri e o resursă finită. Eşti obligat să ţii cont de asta.

Dar nu: primăria PSD Galaţi vrea să “modernizeze” centrul oraşului la fel cum l-a “modernizat” şi primăria PCR Galaţi: cu beton.

Toate asta sunt valabile doar dacă primăria PSD Galaţi chiar vrea să folosească 80 de metri cubi de beton pentru fundaţia a 49 de stâlpi ornamentali pentru iluminat.

Însă mai este o variantă, cel puţin la fel de proastă: şi dacă betonul este plătit de primăria PSD Galaţi din bani publici, dar cantitatea calculată în plus ajunge în altă parte?

Am dat încă un exemplu de supradimensionare a fondurilor necesare pentru o lucrare publică. Aşa lucrează PSD, şi la Galaţi şi în toată România. Nu au nicio grijă de banii publici şi, în general, de interesul public. În cazul de faţă, betonează tot ce prind, sub masca “modernizării”.

Şi după mai multe de astfel de investiţii ne trezim că nu mai sunt bani în bugete.

Săptămâna trecută am demonstrat că estimarea costurilor pentru cablurile care vor alimenta noul sistem de iluminat de la P-uri este umflată. Ieri am demonstrat că băncile pe care primăria PSD intenţionează să le monteze sunt o idee şi proastă şi scumpă. Astăzi am demonstrat încă o umflare, pur şi simplu aiuritoare, a costurilor: prea mult beton!

Va urma.

Va urma, pentru că gălăţenii au nevoie ca proiectul de modernizare a aleii de la P-uri să fie descărcat de componentele inutile sau chiar dăunatoare şi de cheltuielile umflate.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro