Activitate în circumscripție, Toate știrile

Primăria PSD Galaţi se laudă cu ceva dar nu are curajul să arate!

La începutul anului, am transmis Primăriei municipiului Galaţi, atât în atenţia primarului PSD Ionuţ Pucheanu cât şi a celor 27 de consilieri locali un proiect de hotărâre de consiliu prin care în Galaţi să fie introdusă bugetarea participativă. Aşa cum este de ani buni la Cluj, la Timişoara sau Oradea.
Era 15 ianuarie. În sfârşit, săptămâna trecută, am primit şi răspunsul. În cuvinte puţine şi clare, Primăria municipiului Galaţi ne mulţumeşte pentru proiect dar ne informează, după 32 !!!!! de zile lucrătoare de când le-am transmis proiectul USR Galaţi, că au propria variantă de proiect pentru introducerea bugetării participative în municipiul Galaţi.
Doar ne-au spus că o au. Dar nu au arătat documentul. În răspunsul primăriei scrie negru pe alb că “( … ) la nivelul Primăriei Municipiului Galaţi, de asemenea a fost elaborată o propunere de regulament în acest sens.”
Numai că propunerea de regulament privind bugetarea participativă pe care Primăria PSD Galaţi zice că a elaborat-o în folosul gălăţenilor este ascunsă bine. Răspunsul Primăriei PSD Galaţi este datat 28 februarie 2019. Nici până astăzi, luni, 11 martie, după 7 zile lucrătoare, proiectul nu este afişat pe site-ul primăriei, în secţiunea “Transparenţă decizională”.
Nu avem pretenţia să primim vreun premiu pentru respectivul proiect transmis primăriei încă din ianuarie. Exact de asta am făcut-o: ca să fie luat în discuţie şi implementat. Putea şi poate fi asumat atât de primărie cât şi de către orice consilier local. Nu cerem drepturi de autor, vrem doar ca în Galaţi să avem şi acest instrument legal cu care lucrează alte administraţii locale, mai performante decât cea gălăţeană.
Şi am transmis proiectul la începutul anului pentru a da administraţiei timp nu numai pentru adoptarea hotărârii de consiliu dar şi pentru parcurgerea etapelor obligatorii pentru dezbaterile publice privind proiectele ce urmeaza a fi implementate prin bugetare participativă. Adică să aibă timp cetăţenii să documenteze şi să facă propuneri care să poată fi bugetate anul viitor.
Nu de altceva, dar din ianuarie, de când am transmis proiectul nostru, şi până astăzi, Primăria PSD Galaţi deja a pierdut o şesime din numărul de zile lucrătoare din acest an ( 39/ 251 )
Şi nu avem nicio garanţie că proiectul nostru a ajuns la consilierii locali şi n-a fost oprit “la sertar”, până a fost gata varianta primăriei.
Repetăm: e foarte bine că are şi Primăria o variantă de hotărâre de consiliu local pentru bugetarea participativă în Galaţi.
Dar vrem s-o vedem şi noi şi dumneavoastră.Aşa că am cerut Primăriei municipiului Galaţi, încă de săptămâna trecută, să ne transmită proiectul. Cel mai bine ar fi să îl prezinte public. Să îl afişeze pe site.
Asta dacă îl au.
Puteţi citi proiectul nostru, publicat pe 15 ianuarie 2019, pe site-ul USR Galaţi https://usr-galati.ro/buget-participativ-tu-decizi-pentru-galati/