Activitate în circumscripție, Toate știrile

PSD conduce Galaţiul cu zvonuri din primărie, nu cu Hotărâri de Consiliu Local!

În problema închiderii termoficării, Primăria a minţit odios şi în formă continuată ( episodul 2 )
 
Încep cu o ciudăţenie a primăriei:
 
a) au fost capabili să calculeze şi să anunţe un preţ monstruos de mare pentru gigacaloria în sistemul centralizat, pe care îl închid şi nu au ascuns niciodată că vor să îl închidă.
 
b) nu au fost în stare să facă acelaşi lucru pentru gigacaloria pe care o vor produce în centralele de cvartal despre care spun că sunt soluţia de încălzire pentru 6.000 de apartamente ( în realitate sunt mai puţine şi numărul scade continuu ) ,dar pe care au anunţat mereu că vor să le înfiinţeze.
 
Ce era mai important? Să spună cât urma să coste o gigacalorie pe care nu aveau de gând să o vândă sau să spună preţul gigacaloriei pe care cu siguranţă o vor vinde gălăţenilor din blocurile conectate la noile instalaţii?
 
Nimeni nu ştie nici astăzi, cu o zi înainte de şedinţa în care urmează să se aprobe preţul gigacaloriei produse în noile instalaţii, cât va fi întreţinerea, dar au vrut ca toata lumea să ştie că în vechiul sistem era foarte scump.
 
Unde nu mai conta au comunicat foarte activ dar unde este acum important pentru câteva mii de gălăţeni, au tăcut.
 
Încă de la începutul anului 2017, când Primăria Galaţi a decis să închidă sistemul de termoficare din oraş, am atras atenţia că oricât de bun ar fi fost planul, planificarea a fost dezastruoasă.
 
Iată despre ce este vorba: la începutul toamnei, multe asociaţii de proprietari în care mai erau apartamente branşate la sistemul centralizat au afişat informaţia furnizată de Primăria Galaţi conform căreia, în această iarnă, “Primăria nu mai subvenţionează costul gigacaloriei. Societatea Calorgal a stabilit un preţ de referinţă de 700 de lei pentru o gigacalorie, faţă de anul precedent, când a fost de 230 de lei”.
 
A fost o minciună aruncată în oraş, ca să sperie oamenii şi gălăţenii să renunţe singuri. Destul de bine împachetată, pentru a nu putea fi adus reproşul că primăria închide termoficarea. Au spus că e scump, nu că o închid. Afirmaţia că termoficarea va fi închisă a venit după o lună.
 
Informaţia transmisă de Primărie către asociaţiile de proprietari a fost o minciună foarte pesedistă.
 
Iată de ce: modalitatea legală de stabilire a preţului gigacaloriei în sistem centralizat este cu totul alta. Preţul gigacaloriei pentru populaţie, ca şi al kilowattului sau al metrului cub de gaze naturale şi nu numai este reglementat de către ANRE ( Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ). Repet: ANRE, nu Primăria, nu Prefectura, nu partidul şi nici asociaţia de proprietari.
 
Mai întâi, Calorgal trebuia să întrebe oficial Electrocentrale ce preţ va avea în această iarnă pentru producerea şi transportul gigacaloriei ( din combinat până la punctele termice ). Electrocentrale a transmis Calorgal pretenţiile financiare.
 
Însă nu au mai urmat şi ceilalţi paşi, obligatorii: preţul gigacaloriei a rămas aşa cum l-a calculat Calorgal. În mod normal, respectând legea, era nevoie ca acel calcul să fie aprobat de două instituţii: Consiliul Local Galaţi şi ANRE. Poate că Primăria sau consilierii locali au luat cunoştinţă de calculul Calorgal, dar procedura înseamnă mult mai mult decât atât: documentul trebuie şi aprobat în şedinţa Consiliului Local. Acest lucru nu s-a întâmplat.
 
La fel, documentaţia care ar fi justificat creşterea preţului gigacaloriei trebuia transmisă ANRE, care, după ce verifica calculul, aproba sau nu. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.
 
Ştim toate aceste lucruri pentru că am întrebat şi Electrocentrale SA şi ANRE şi Primăria Galaţi. Electrocentrale a prezentat în amănunt relaţia cu Calorgal, ANRE a confirmat că NU a primit niciun document din partea Calorgal, iar primăria se ascunde şi nu răspunde întrebărilor pe care le-am transmis încă de acum o lună.
 
Nu doar documentele lasă urme ci şi absenţa lor.
 
 
Nefiind supusă aprobării ( iar membrii Consiliului Local puteau să aprobe sau să respingă proiectul ) o hotărâre privind preţul gigacaloriei nu există. Nu există hotărârea, nu există preţul. Hotărârea de Consiliu şi avizul ANRE reprezintă, dacă vreţi, certificatul de naştere şi buletinul preţului. Fără acte de identitate, acest preţ nu poate fi recunoscut de nimeni.
 
Nu mai vorbim de reprezentativitate: consilierii locali au fost votaţi de peste 90.000 de gălăţeni.
 
Practic, primăria pesedistă a oraşului, nemaiavând alte soluţii ca să închidă termoficarea, a speriat gălăţenii cu un preţ neavizat de nimeni, ca să îi determine să refuze ei încălzirea şi apoi să spună că uite, asta e situaţia, oamenii nu vor. Asta este minciuna şi am demonstrat cât de scurte îi sunt picioarele.
 
Aşa funcţionează PSD-ul în administraţie! De la începutul anului 2017 s-au încâlcit în minciuni despre termoficare, au construit în birouri situaţii după cum le convenea despre numărul de apartamente branşate, fără nicio legătură cu situaţia din teren, n-au încercat în niciun fel să gestioneze situaţia datoriilor existente în asociaţiile de proprietari şi, la fel de grav, nu au făcut un minim efort de a crea sisteme juridice de reglementare a datoriilor viitoare.
 
Au închis termoficarea cu argumentul pierderilor, dar situaţia seamănă cu tăierea unui copac cu crengi uscate care se sprijinea de un bloc, dar l-au tăiat atat de bine încât a răzuit balcoanele şi apoi a căzut şi a făcut praf toate maşinile din parcare.
 
Efectul?
 
Pe cât de prost au gestionat închiderea sistemului de termoficare pe atât de prost au gestionat şi înfiinţarea soluţiilor tehnice de înlocuire: nici acum nu s-au finalizat lucrările pentru toate centralele termice de cvartal ( şi sunt multe probleme legate de numărul de apartamente branşate la noile sisteme ) şi abia acum termină lucrările pentru instalarea centralelor termice în şcoli şi licee, după un scandal de anvergură naţională. Primăria a încercat să transfere responsabilitatea asupra Distrigazului, dar nu putem accepta acest răspuns până nu ştim dacă nu cumva întârzierea avizelor a fost cauzată de faptul că specialiştii de la gaze au fost nevoiţi să corecteze proiecte cu probleme.
 
Nu în ultimul rând, programul de ajutor, acei 3.000 de lei daţi de primărie, a dat două rateuri semnificative: prea puţini gălăţeni l-au accesat anul trecut, ceea ce a prelungit ( cu cheltuiala aferentă ) agonia sistemului centralizat de termoficare, iar acum sunt numeroase cazurile în care oamenii încă aşteaptă banii deşi dosarele le-au fost aprobate încă din vară.
 
Şi să nu uităm un lucru, la fel de important: în urma disponibilizărilor aprobate în vară, Calorgal chiar nu ar fi avut angajaţi cu care să furnizeze căldură. Este, poate, cel important lucru: gigacaloria putea să fie şi gratis sau să coste şi 1.000 de euro. Anunţul nu avea niciun sens câtă vreme Calorgal, ca urmare a schemei de disponibilizare a angajaţilor, aprobată încă din vară, nu mai are suficient personal specializat care să operezepunctele termice.
 
Toată povestea a fost un balet sinistru.
 
Asta face PSD-ul. O uriaşă risipă de bani şi de timp.
 
În acest moment, aproape 2.000 de elevi nu pot merge la şcoală în clase neîncălzite şi cel puţin 10.000 de gălăţeni stau în frig fără a putea să beneficieze de ajutorul de încălzire la care aveau dreptul că urmare a închiderii termoficării. Mulţi dintre ei au renunţat la acest drept şi au renunţat şi să mai aştepte ca PSD-ul să îşi ţină promisiunea de a avea căldură în case şi şi-au montat centralele pe banii lor.
 
Incapacitatea Primăriei Galaţi de a avea şi de a procesa informaţii corecte şi de aplica legislaţia naţională este un simptom generalizat. În cazul închiderii termoficării, deruta permanentă în care lucrează primăria pesedizată s-a concretizat într-o uriaşă risipă financiară, nu doar din banii publici ci şi din ai gălăţenilor care au fost obligaţi să îşi monteze centrale termice de apartament pe banii lor sau să completeze din banii lor sumele oferite de Primărie printr-o procedură extrem de greoaie, de ineficientă şi lipsită de transparenţă.
 
În faţa problemelor generate nu doar de propria incompetenţă, dar şi de disperarea de a închide termoficarea în primul rând pentru că nu au vrut sau, poate, nici nu au ştiut să gestioneze activitatea asociaţiilor de proprietari, soluţia Primăriei PSD nu putea fi alta de a guvernelor PSD: au minţit, au manipulat şi au crezut că dacă toată lumea vrea închiderea termoficării pot să facă oricâte “greşeli”, cheltuielile nu se discută iar mersul pe lângă lege nu se vede.
Ba se vede!
Bogdan Rodeanu
Deputat USR de Galați