Activitate parlamentară, Toate știrile

Reprezentanţii opoziţiei gălăţene mă acuză că am votat ÎMPOTRIVĂ la amendamentul PNL prin care s-a mărit alocația copiilor. Acest lucru este o MINCIUNĂ

Privesc cu surprindere şi amărăciune acuzele ce mi se aduc în ultimele ore din partea unor reprezentanţi ai opoziţiei gălăţene, anume că am votat ÎMPOTRIVĂ la amendamentul PNL prin care s-a mărit alocația copiilor. Este o MINCIUNĂ.

În condiţiile în care, cine doreşte să calculeze poate să constate că am votat PENTRU la mai multe amendamente ale PMP-ului decât reprezentantul lor în Parlament.

În principiu e vorba de absenţa mea din sală la votul pe amendamentul PNL prin care s-a mărit alocaţia copiilor.

Dacă ar fi căutat mai bine, ar fi observat că, în ultimile trei zile am “absentat” din plen de mai multe ori, de fiecare dată câteva minute. Iar pe înregistrarile video se poate vedea că am plecat din bancă în fugă şi m-am întors tot în fugă, după ce solicitasem rapoarte de plen colegilor din echipa de consilieri USR care nu au legitimaţii speciale de intrat în sala de de şedinţe.

Înregistrarile video sunt pe site-ul Camerei Deputaţilor. Acolo se vede şi cine iese din sală şi cine intră şi când.

Dar să vă povestesc mai multe.

Sunt vicelider al Grupului USR din Camera Deputaţilor, aproape de la începutul mandatului de parlamentar.

Împreună cu Liderul de Grup mă ocup de proiectele din plen şi de consemnul pe care USR şi-l asumă pe proiectele ce întra în dezbatere şi apoi la vot. Asta înseamnă, printre altele, că vin printre primii în sala de plen şi plec printre ultimii.

Dar să dezvolt tehnic, pe scurt, ce s-a întâmplat săptămâna aceasta.

După depunerea amendamentelor ( termenul a fost luni, la ora 12 ), am intrat în dezbateri pe ordonatorii de credite aferenţi comisiilor noastre principale. Fiind şi vicepreşedinte al Comisiei de Apărare am avut de audiat MAI, MAPN, SPP, STS şi ORNIS.

Marţi, după plenul de dimineaţă şi miercuri, până târziu, am participat la lucrările Comisiei Reunite pentru Buget -Finanţe. Nu sunt membru al vreunei comisii de buget dar am fost unul din potenţialii înlocuitori ai lui Claudiu Năsui şi Cosette Chichirău ( care sunt membri ), având şi împuternicire din partea Grupului parlamentar USR pentru aceasta.

M-a motivat nu doar faptul că îmi doresc să mă perfecţionez învăţând de la colegii mei sau să înţeleg mai bine cum funcţionează ministerele. Interesul principal a fost să discut cu Miniştrii de resort pe amendamentele pe care le-am depus pentru Galaţi, şi să le mai susţin o dată, chiar în prezenţa acestora, chiar dacă erau respinse anterior la comisiile de specialitate, de către parlamentarii puterii.

Am fost alături de colegii mei titulari şi periodic i-am înlocuit. Nu poţi să stai 16 ore pe zi în şedinţă, neclintit de pe scaun, fără să comunici cu echipa de consilieri parlamentari, care are menirea de a face o parte din documentarea de susţinere a amendamentelor. Mai ales atunci când situaţia e dinamică, cu schimbări de sume de la un minut la altul. Ne-am sincronizat şi, ca exemplu, amendamentele pe Transporturi despre care am relatat miercuri, le-am discutat direct cu doamna ministru şi cu directorul CNAIR. Cunoşteau bine subiectele abordate de mine şi susţinute prin adrese oficiale şi interpelări pe parcursul ultimilor 2 ani.

Comisiile reunite de Buget au finalizat proiectul de Buget 2019 care a intrat pentru dezbateri generale, miercuri după amiază.

Au fost centralizate aproape 80 de capitole în anexa şi un număr de peste 3400 de amendamente. USR a avut peste 200, dar trebuia să avem consemn de vot pentru fiecare din ele, indiferent de culoarea politică care le-a iniţiat.

Aici începe a doua parte a poveştii.

De joi dimineaţă au început dezbaterile pe fiecare capitol cu susţineri de amendamente respinse. Împreună cu lidera de grup, colega mea, Cristina Prună, am coordonat consemnul de vot pentru fiecare amendament şi pentru fiecare capitol.

Grupurile reunite ale USR din Cameră şi Senat au votat consevent susţinând toate amendamentele opoziţiei. În mod firesc am relaţionat cu omologii din fiecare partid din opoziţie, vicelideri şi lideri de grup PNL şi PMP, ca să folosim cu eficienţă timpul de debatere şi să fie susţinute amendamentele fiecăruia.

Pentru zeci de ore, miercuri, joi şi vineri, am fost acolo, în prima bancă, şi împreună cu ai mei colegi ne-am asigurat că mecanismul de procesare şi susţinere funcţionează contratimp. Am ridicat mâna dreaptă de mii de ori pentru a confirma colegilor consemnul de vot al USR-ului, “pentru”, “împotrivă”, “abţinere” sau “prezent, nu votez”.

A fost o muncă de echipă şi, împreună cu liderul de grup, viceliderii şi preşedintele de partid am acţionat la unison ca vot politic.

Ceea ce era stabilit dinainte, era consemnul de vot pentru fiecare amendament în parte. La fel a fost şi în cazul amendamentului PNL cu alocaţiile, care figura ca respins în comisie iar USR trebuia să voteze alături de ceilalţi ca să poata fi admis în raportul final pe minister.

Revin, în toate aceste zeci de ore de sedinţă sunt de parcurs mii de file de urmărit şi trebuie să faci permanent actualizări ale calculelor, împreună cu echipa de consilieri, care reface permanent materialele, care găseşte şi alte soluţii decât cele stabilite anterior şi cu care trebuie să ţii legătura în permanenţă. Aşa lucrează USR în Parlament şi aşa vom lucra şi în Consiliul Local şi cel Judeţean. Important e că cine te înlocuieşte atunci să ştie exact ce trebuie să facă şi ce consemn să susţină. Previzibil, toate au mers ok. Ceea ce era imprevizibil erau variaţiile de timp pe fiecare minister. De exemplu, un minister are alocate 15 minute pentru dezbaterea amendamentelor respinse dar nu se consumă decât 10 minute. În acest caz se trece la următorul minister.

Asta nu am prevăzut eu personal. Am estimat şi am greşit intervalul de câteva minute în care pot ieşi din sală. Ceea ce a mers ok este votul pozitiv pe care l-a dat USR pentru amendament şi pe care toţi parlamentarii USR prezenţi l-au utilizat.

M-am sincronizat cu Lidera de Grup ca să poată urmări sarcina mea: aceea de ordonator şi consemn amendamente respinse şi am putut ieşi până în faţa plenului unde mă aştepta consilierul. Am făcut acest lucru cu 4 minute înainte de amendamentul respectiv.

Asta e tot. Dacă eram în sală votul meu era pentru în mod firesc.

Nici prin gând să dispărem cu jumătăţile sau chiar orele din sala de plen.

Acest lucru o poate confirma suita de voturi care a apărut pe site-ul. Puteţi calcula acolo câte pauze şi de câte minute am luat.

La fel, vă rog să verificaţi şi prezenţa colegilor dumneavoastră, parlamentari, care nu v-au putut încă lămuri în ceea ce priveşte nivelul şi gradul de încărcare al activităţii mele din plen. Votul exercitat este indicat cu oră, minut şi secundă şi poate fi verificat şi cu înregistrările video.

Practic, dacă vă interesează, puteţi cronometra prezenţa şi absenţa din sală a FIECĂRUI parlamentar. Şi puteţi verifica pe votul electronic activitatea fiecarui parlamentar încă din 2016 şi apoi să cereţi socoteală fiecăruia pentru minutele, orele, zilele sau chiar săptămânile în care a absentat. Aşa ar fi echilibrat.

Repet, pe înregistrările video şi lista votului electronic se poate constata şi câte minute am lipsit eu din sală dar şi câte ore au lipsit alţi parlamentari din opoziţia gălăţeană.

În plus, aţi putea să vorbiţi chiar cu preşedintele partidului dumneavoastră Eugen Tomac sau cu viceliderii de grup Petru Movilă sau Ionuţ Simionca despre activitatea mea în timpul dezbaterilor şi de modul cum USR a susţinut amendamentele respinse ale PMP-ului.

Pentru mai multe detalii puteţi urmări înregistrarile video ale şedinţelor, acolo puteţi vedea, în faţa sectorului USR, în prima bancă, 2 sau 3 mâini care se ridică la fiecare vot. Una din ele e a mea. Pentru Bugetul 2019 aveţi de numărat. Cu sutele.

Bogdan Rodeanu 
Deputat USR Galaţi 
www.bogdanrodeanu.ro