Anunțuri, Toate știrile

Rodica Albu este asistentă medicală la un spital de lângă Torino de 11 ani.

Rodica Albu este asistentă medicală la un spital de lângă Torino de 11 ani. S-a angajat după ce a absolvit facultatea de Asistență Medicală din Italia, pentru că diploma din România cu specializarea obstetrică ginecologie nu i-a fost recunoscută.

La început a fost badantă, a avut grijă de un copil cu afecțiuni medicale. Apoi a lucrat în azile de bătrâni. Azi ajută zeci de bolnavi infectați cu coronavirus, printre care se află și colegi de-ai săi, infirmiere și asistente.

Și Rodica a stat acasă două săptămâni din cauza simptomelor provocate de coronavirus. Însă de câteva zile s-a reîntors în spital pentru că din 5 asistenți pe tura de zi rămăseseră doar 2. A văzut și multe decese fiindcă virusul a adus în spital un număr mare de bătrâni. “Avem cazuri de 80, 90 de ani cu simptome violente dar și o pacientă de 102 ani testată pozitiv și fără niciun simptom. Virusul se manifestă diferit. Dar pe măsură ce trece timpul, secția pe care lucreaz începe să revină la normal.”

De obicei, Rodica vine de două ori pe an în România. O mare parte din banii pe care îi câștigă îi trimite acasă, fiicei sale și celor doi nepoți din București. Pe 17 martie trebuia să aibă concediu dar a renunțat. Nu știe când se poate întoarce, și nici nu ia în calcul posibilitatea de a se restabili în România după 18 ani de trăit în Italia. “Aș veni de tot în țară, dar ce să fac acolo? Mi-e teamă că mă voi simți dezrădăcinată. Rămân aici până la pensie și văd apoi ce va fi.”

Până la următoarea vizită în România, spune că mintea îi stă doar la pacienții din spital și la efectele economice pe care le va avea criza, se teme că își va pierde cel de-al doilea serviciu, pe lângă cel de asistentă. “Tot ce îmi spun acum e că trebuie să fiu alături de bolnavii mei, să-i ajut pe cei vulnerabili în fața bolii. Iar noi, individual, trebuie să avem grijă de sănătate prin respectarea regulilor sanitare”. Și să stăm cât mai mult în casă.

#astaeUSR