bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

Scrisoare deschisă către dl Ludovic Orban, premierul României

Stimate domnule prim ministru Ludovic Orban,

Galațiul trece prin cea mai grea situație de la apariția primelor cazuri de infectare cu COVID-19.

Numărul noilor cazuri depistate la Galați a ajuns săptămâna trecută la 151, aproape dublu față de momentele de vârf din lunile aprilie și mai iar numărul deceselor crește de la o zi la altă.

Măsurile de relaxare adoptate de Guvernul României dar și decizia Curții Constituționale de a permite ignorarea măsurilor de carantină, autoizolare sau internare și tratament au dus la înmulțirea explozivă a cazurilor în care cetățenii nu mai respectă nicio regulă sanitară de prevenire a răspândirii infecției, ceea ce duce la supra-aglomerarea unităților spitalicești.

Mai mult, sunt numeroase semnalele publice despre cazuri de epuizare fizică în rândul personalului medical din secții ATI din Galaţi, care a ajuns în situația în care primește asistență medicală din partea colegilor de la SMURD pentru a-şi putea continua activitatea de îngrijire medicală a pacienților infectați.

Galațiul nu este singurul județ în care a apărut această situație, în diverse grade de intensitate. Peste tot în România, autoritățile medicale se confruntă cu revenirea accelerată a epidemiei.

Însă Galațiul este un caz deosebit pentru că Direcția Județeană de Sănătate Publică funcționează fără a avea la conducere un specialist, într-o perioadă atât de dificilă.

În luna aprilie, în plină stare de urgență, la conducerea DSP Galați a fost numit un medic din Argeș care nu s-a prezentat la postul atribuit în Galați.

Ca urmare, conducerea DSP Galați este asigurată în prezent de directorul economic al Direcției, care nu este medic și nici titular pe postul său.

Deasemenea, și în cadrul DSP Galați, în rândul personalului de la Control Epidemiologic sunt semnalate tot mai frecvent cazuri de epuizare fizică, că urmare a creșterii cazurilor de infectare din Galați, cazuri care necesită anchete epidemiologice amănunțite.

Repet, suntem în situația în care în Galați, numărul noilor cazuri de infectare este dublu față de perioada stării de urgență și nu există niciun semnal care să arate o posibilă scădere sau măcar plafonare în perioada următoare.

Domnule prim ministru,

Nu transformați Galațiul într-o a două Suceavă, doar pentru că autoritățile din subordinea dumneavoastră nu reușesc să numească la DSP Galați o conducere stabilă, cu persoane capabile să managerieze o situație epidemiologică de o asemenea gravitate!

Guvernul României a reușit să identifice și să numească rapid în funcții publice de conducere în Galați persoane cu susținere politică dar cu abilități neprobate pentru posturile respective.

Este cazul Filialei Teritoriale Galați a ANIF, SGA Galați sau chiar al doilea post de subprefect al județului Galați.

Vă cer să dați dovadă de responsabilitate şi de aceleeaşi operativitate și pentru Direcția de Sănătate Publică Galați care, repet, nu are la conducere un medic, nici măcar pe perioada unui interimat.

Dacă nu reușiți să identificați și să numiți în cel mai scurt timp un medic care să managerieze activitatea DSP Galați astfel încât instituția să iasă cât mai rapid din perioada de provizorat, atunci vă cer să faceți diligențele astfel încât managementul DSP să fie asigurat de un medic militar sau o echipă de medici militari, această soluție dovedindu-se eficientă în cazurile în care a fost folosită, cel mai cunoscut fiind cel al Spitalului Județean Suceava.

Vă mulțumesc pentru atenție și va asigur că măsurile pe care vi le solicit sunt în interesul bunei funcționări a DSP Galați, în condițiile creșterii accelerate a numărului de infectari cu COVID19 în județul Galați.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.BogdanRodeanu.ro

Îl voi întâlni pe dl Orban în această după amiază, în Parlament. Îi voi înmâna personal acest mesaj şi îi voi transmite direct toate detaliile despre situaţia de la Galaţi.