Activitate în circumscripție, Toate știrile

Bogdan Rodeanu, deputat USR: „Pentru ce a cheltuit CJ Galați, condus de Nicolae Bacalbașa, 19,6 milioane?”

Ne este greu de crezut că într-o primărie, beneficiară de granturi pe e-administraţie, nu există o arhivă electronică şi un scanner pentru a transmite documente de interes public în format electronic. Această negaţie înseamnă rea-voință, iar în combaterea ei, legea ne sprijină. Și noi o vom face.

Acum mai bine de o săptămână am cerut primăriilor din județul Galați să ne transmită hotărârile de Consiliu Local, cu expunerile de motive și rapoartele de specialitate aferente, minutele, deciziile de primar și alte informații cu caracter public. Mai multe despre asta puteți citi pe usr-galati.ro: Studiu USR: Galațiul este un județ defavorizat (și) informatic

Am început să primim și să procesăm materialele de la primării. Celor care le-au trimis deja, le mulțumim.

Avem însă o problemă deosebită cu primăria Piscu. Conducerea primăriei Piscu ne-a transmis, prin intermediul doamnei Muscă Sofica, responsabil cu aplicarea legii 544/2001, că documentele ( de interes public ) solicitate sunt „arhivate în format letric”. Ne-au mai informat și că taxa de copiere este 20 de bani/ pagină.

Problema este alta: comuna Piscu este integrată în proiectul „e-Galați, servicii publice pentru cetățeni”, alături de Consiliul Județului Galați și consiliile locale din Galați, Bălăbanești, Bălășești, Cavadinești, Costache Negri, Cuza Vodă, Fundeni, Independența, Joraști, Mastăcani, Nămoloasa, Rădești, Tudor Vladimirescu și Vârlezi, care a costat 6.686.693,80 lei, cu un grant de 6.552.959,92 lei și cofinanțare de 133.733,88 lei.

Proiectul a fost derulat din 4 februarie 2014 și a fost co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informațională. Obiectivul proiectului este creșterea perfomanței actului administrativ prin îmbunătățirea calității serviciilor publice online cu ajutorul unui sistem informatic integrat implementat la nivelul instituțiilor publice din județul Galați, care să gestioneze Registrul Agricol în format electronic și să realizeze un management intern performant.”

Or, pe site-ul http://siiegl.cjgalati.ro, pentru fiecare din cele 16 UAT-uri afișate, este prevăzută și secțiunea „Hotărâri ale Consiliului local” dar care nu conține nimic, pentru niciunul dintre UAT-uri.

Am încercat să ne înscriem și noi pe acest portal, să putem, în cazul în care am avea animale și terenuri într-unul dintre UAT-uri să solicităm subvenție ș.a.m.d. Așteptăm, de săptămâna trecută, e-mailul de validare.

Interesant este că situația este la fel și pentru proiectul „Administrație pentru cetățeni – servicii eficiente și de calitate” (  http://siiadmin.cjgalati.ro ) și în „Servicii publice electronice pentru o administrație eficientă în județul Galați” (http://regagr3galati.ro )

Total sume: 19, 6 milioane lei.

În schimbul acestor bani, aproape toate comunele din județul nostru ar fi beneficiat, în afară de chestiunile legate de subvențiile pentru agricultură, de o superinformatizare ( 45 de comune ). E drept, în trei proiecte, cu multe ramuri redundante.

Nu, nu au beneficiat. Zilele astea, în comunele din județul Galați zeci de oameni scormonesc prin arhive letrice și scanează documentele cerute de USR. Asta se întâmplă pentru că documentele nu sunt deja scanate. Că dacă ar fi fost, nu ne-ar fi înștiințat fie că nu pot să ne trimită documentele, fie că au nevoie de timp.

Iar dacă mai aveți vreo enigmă, ministrul pentru Societatea Informațională în 2014, în momentul începerii proiectelor, era domnul Dan Nica.