Le-am dat asigurări omologilor francezi că prioritățile în materie de securitate și apărare ale țării noastre se subsumează intereselor de apărare ale Uniunii Europene.
Activitate parlamentară, Anunțuri

Bogdan Rodeanu, Vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională: “Noile tipuri de riscuri și amenințări la adresa securității statelor europene reclamă o abordare integrată și responsabilă a unor domenii precum securitatea cibernetică, controlul la frontiere, securitate maritimă”

Am primit, la începutul acestei săptămâni, alături de colegi din Comisia pentru apărare și din Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților, vizita doamnei Francoise Dumas și a domnului Eric Straumann, parlamentari în Adunarea Națională a Franței.

Ședința, pe care am avut onoarea să o conduc, s-a axat pe viitorul industriei de apărare europene și al perspectivelor de dezvoltare în comun a unor capabilități de apărare.

În cadrul întâlnirii au fost dezbătute o serie de programe concrete de înzestrare a forțelor armate și au fost exprimate poziții asupra nevoilor și oportunităților de operaționalizare a forțelor europene, care să corespundă angajamentelor asumate în plan european și internațional, dar și nevoii de securitate și stabilitate a fiecărui stat membru.

Le-am dat asigurări omologilor francezi că prioritățile în materie de securitate și apărare ale țării noastre se subsumează intereselor de apărare ale Uniunii Europene.

Mai mult, noile tipuri de riscuri și amenințări la adresa securității statelor europene, mai ales a celor aflate la frontiera externă a Uniunii Europene, cum este și România, reclamă o abordare integrată și responsabilă a unor domenii precum securitatea cibernetică, controlul la frontiere, securitate maritimă.

Acestor domenii le sunt corelate o serie de programe, inițiative și instrumente financiare care sunt atent monitorizate de către Parlament din perspectiva legalității, transparenței și a răspunsului la obiectivul strategic al țării noastre de a-i fi asigurată independența și integritatea teritorială.

Ne-am exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării cu partenerii francezi pe diferite paliere sectoriale, de la cel economic și cooperare industrială, la învățământ și cercetare, în scopul consolidării rezilienței și abordării unitare a vulnerabilităților.

 

Bogdan Rodeanu,
Deputat USR Galați
Vicepreședinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională