Activitate parlamentară, Toate știrile

Galaţiul depinde de buna funcţionare a Combinatului!

Înainte de a fi finalizate procedurile unei noi preluări ale Combinatului siderurgic, trebuie lămurit dacă ArcellorMittal s-a achitat de obligaţiile asumate prin contractul de privatizare din 2001.

Personal, aş vrea să cred nu doar că acestea au fost respectate dar şi că statul român a monitorizat permanent îndeplinirea condiţiilor asumate la momentul privatizării, contractul fiind secret încă de la semnare, din perioada guvernuluI PDSR condus de Adrian Năstase.

Însă înainte de a crede, e bine să verificăm.

Aşa că, periodic, de la anunţul despre preluarea Combinatului de către un noul proprietar, am întrebat guvernul PSD dacă pot sau nu pot să confirme îndeplinirea clauzelor din contractul de privatizare al Combinatului Siderurgic Galaţi şi am cerut şi poziţia Ministerului Economiei faţă de vânzarea acestuia.

Primele două răspunsuri, de anul trecut din iunie şi din noiembrie au fost mai mult decit laconice.

În iunie 2018, fostul ministru Dănuţ Andruşcă informa că monitorizarea postprivatizare nu fusese încheiata şi că contractul de privatizare urma să fie în derulare până la “confirmarea îndeplinirii tuturor obligaţiilor asumate de cumpărător”.

În luna noiembrie am cerut din nou ca guvernul să îşi asume confirmarea îndeplinirii clauzelor din contractul de privatizare.

Răspunsul, tot laconic, spunea că “analiza posprivatizare a îndeplinirii obligaţiilor asumate de cumpărător ( …) este în curs.”

Au trecut de la “monitorizare” la “analiză”.

Ministrul Economiei a fost înlocuit. Încep să apară detalii.

Ultimul răspuns, de la începutul acestui an, detaliază că fac şi monitorizare şi analiză, că sunt întâlniri între reprezentanţii AAAS ( Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului ) şi cei ai ArcelorMittal Galaţi, că s-au analizat documente şi că urmează să fie depuse şi alte documente şi că, detaliu extrem de important, “Până la finalizarea analizei pe baza documentelor care urmează a fi prezentate de cumpărător, AAAS nu poate concluziona asupra existenţei/ inexistenţei unor obligaţii neîndeplinite”.

Pe de o parte este bine: AAAS cere documente iar ArcelorMittal le prezintă. Pe de altă parte, nu pot să nu mă întreb: în ce fel au “monitorizat postprivatizare” dacă acum fac analiza în baza unor documente pe care nu le au pentru că nu le-au cerut?

Încă o dată: combinatul gălăţean nu este “doar” un agent economic. Este cel mai important agent economic din sud-estul României!

Este obligatoriu să ştim dacă angajamentele asumate prin contractul de privatizare de acum aproape 20 de ani au fost respectate iar, dacă nu, cum va influenţa acest lucru o nouă preluare de către un nou cumpărător.

Va fi acest lucru un impediment în finalizarea preluării?
Gălăţenii merită un răspuns.

Chiar dacă nu avem acces la clauzele efective ale contractului de privatizare, e de datoria noastra să obţinem, din partea guvernului Dancilă, răspunsuri clare.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro