Toate știrile

Galațiul va fi guvernat pe plan local în mod echilibrat, pragmatic, coerent, în interesul cetățenilor și al României

Prea mult timp, Galaţiul şi România au suferit din cauza stagnării impuse de administraţia locală, care a devenit anexă a partidelor.

Pentru cetăţeni, lucrurile au mers din rău în mai rău.

Pentru clienţii politici, abonaţi la contracte şi funcţii, lucrurile au mers bine până în 2016, când organizaţiile USR au început să apară în ţară iar USR a ajuns în Parlamentul României.

Am primit din partea voastră, a gălăţenilor, şansa să fac parte din prima generaţie de parlamentari USR.

Am avut datoria să fac opoziţie parlamentară în cei mai grei ani pentru democraţia din România, când Liviu Dragnea era cât pe ce să îşi înfiinţeze dictatura personală.

Ne-am opus, împreună cu voi, atacului pe care PSD, ALDE şi UDMR l-au dat împotriva justiţiei. Şi, tot împreună cu voi, am reuşit să blocăm ofensiva lui Dragnea, Nicolicea şi Tăriceanu până la alegerile europarlamentare, când aţi sanctionat drastic, prin vot, politica guvernării PSD şi ALDE.

Deşi, într-un Parlament dominat de PSD, preocuparea generală a fost cum să blocăm modificările toxice la legile justiţiei impuse de PSD, am reuşit să obţin, şi la Cameră şi la Senat, toate voturile pentru Legea Zonelor Metropolitane 2.0, o lege creată din nevoile Galaţiului şi care are rolul să faciliteze absorbţia fondurilor europene pentru comunităţile locale, inclusiv Galaţiul, în exerciţiul financiar următor.

Câtă vreme economia Galaţiului, cu o administraţie betonată de PSD, rămâne în urma celorlalte judeţe, această lege, promulgată de preşedintele Iohannis, are rolul de a da Galaţiului, Tecuciului şi oricărui alt oraş important din România un instrument juridic pentru accesarea fondurilor europene pentru dezvoltare.

Este singura soluţie pe care o avem pentru a ne putea dezvolta.

Este, însă, o singură condiţie: proiectele pentru care vom cere finanţarea europeană trebuie, accentuez, TREBUIE să fie făcute corect, cu competenţă şi transparenţă.

Ne asumăm eliminarea și repararea acelor tentative de confiscare a proiectelor de interes strategic pentru Galați și pentru țară, făcute până acum de PSD pentru fotografii de campanie, cu date vechi, neactualizate, croite mai mult pe măsura firmelor de partid decât pe interesul gălăţenilor.

Pentru asta, avem nevoie de o administraţie locală care să nu mai fie sufocată de politic.

Pentru că atâta vreme cât apartenenţa politică a fost singurul criteriu de angajare la stat, în orice funcţie, de la fochistul din şcoală şi până la directorii din primărie, competenţa şi onestitatea au fost lăsate deoparte iar efectul a fost că resursele Galaţiului s-au irosit pentru partid şi nu pentru oraşul şi comunele noastre.

Avem nevoie de depolitizarea contractelor publice.

Avem nevoie ca administraţiei publice locale să îi fie luată din cârca interesele de partid ca să poată lucră mai mult şi mai bine pentru comunitate.

USR s-a înfiinţat după alegerile locale din anul 2016. Este singurul motiv pentru care nu am avut reprezentanţi nici în consiliile locale şi nici în cel judeţean.

Iar asta s-a văzut în toate betoanele turnate de PSD fără rost în oraş, în toate umflările de organigramă fără explicaţii, în toate proiectele improvizate, făcute pe genunchi, în toate licitaţiile cu costuri exagerate, puse în cârca gălăţenilor şi în toată opacitatea deciziilor care au trecut prin consiliul local şi cel judeţean fără nicio explicaţie coerentă.

Toate aceste lucruri vor înceta din iunie.

Vor fi primele alegeri locale la care va participa USR Galaţi.
Mă înscriu în competiţia internă pentru desemnarea candidatului USR la Primăria Galaţi.

Este o onoare şi un angajament pe care mi-l asum în faţă dumneavoastră, împreună cu toţi colegii mei din USR: administraţia publică gălăţeană nu va mai lucra pentru niciun partid.

Galațiul va fi guvernat pe plan local în mod echilibrat, pragmatic, coerent, în interesul cetățenilor și al României.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR de Galaţi

Vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Co-preşedinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova