Activitate în circumscripție, Toate știrile

Mai multă siguranță pentru copiii noștri!

➡️ Ideea este foarte simplă: am văzut cu toţii ce s-a întâmplat la Caracal. Şi cum s-a întâmplat. Avem obligaţia să luăm măsuri.

➡️ Aşa că am cerut conducerii Consiliului judeţului Galaţi ca, împreună cu Inspectoratul Şcolar, Universitatea Dunărea de Jos, Universitatea Danubius şi primăriile municipiilor, oraşelor şi comunelor să facă o analiza pentru a afla câţi elevi şi studenţi fac naveta.

➡️ Şi apoi, să înfiinţeze un sistem de supraveghere video în primul rând a acelor locuri în care, în fiecare localitate, gălăţenii aşteaptă în şosea la “ia-mă, nene” şi care sunt folosite şi de elevii care merg cu acest tip de transport, zilnic sau nu, la liceu în municipiile Galaţi şi Tecuci sau la liceele din oraşele şi comunele judeţului Galaţi: Târgu Bujor, Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Corod, Cudalbi şi Ivești.

? Deşi transportul public de persoane în judeţul Galaţi stă ceva mai bine ca densitate a traseelor şi, poate, şi ca frecvenţă a curselor decât în alte judeţe, în continuare sunt foarte mulţi gălăţeni ( elevi, studenţi, angajaţi şi nu numai ) care călătoresc sau chiar fac naveta, zilnic sau săptămânal, la “ocazie”.

Este greu de crezut că vom putea diminua masiv, elimina sau interzice acest tip de transport într-un timp foarte scurt.

Controalele în trafic anunţate de ministrul interimar de interne sunt o plasă cu ochiuri mult prea largi.

‼️ Aşa că transportul la ocazie trebuie supravegheat video.

Şi să începem această supreveghere video cu acele zone din acele localităţi din care şi în care merg elevii şi studenţii, dar şi ceilalţi călători care apelează la maşinile de ocazie.

Înafara sistemului de supraveghere video, este clar că este nevoie şi de iluminat public .

Iată, integral, textul solicitării transmise către conducerea CJ Galaţi:


? În contextul tragicelor evenimente de la Caracal, care au dezvăluit carenţe de organizare, funcţionare şi dotare în multe domenii de activitate aflate în subordinea autorităţilor locale şi judeţene Olt, precum şi a celor centrale, pentru prevenirea extinsă a repetării acestor deficienţe şi în judeţul Galaţi, vă solicităm ca, împreună cu Inspectoratul Şcolar Galaţi, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi şi Universitatea Danubius Galaţi, şi primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Galaţi, să identificaţi numărul elevilor şi studenţilor care, indiferent de frecvenţa cu care o fac, folosesc, pentru naveta pe traseul şcoală – domiciliu şi retur, mijloace de transport public neautorizate operate de transportatori ilegali în şi din judeţul Galaţi.

Deasemenea, vă solicit ca, împreună cu aceleaşi instituţii publice, să identificaţi şi traseele folosite de către elevii şi studenţii navetişti şi punctele de urcare şi coborâre ale acestora din autoturisme, precum şi cele folosite în mod frecvent de către celelalte persoane care utilizează aceste puncte pentru navetă şi nu numai, indiferent dacă sunt salariaţi sau nu.

Ulterior, în baza acestor date, vă solicit ca, începeţi cu aceste puncte de trafic rutier implementarea unor sisteme locale de monitorizare video operate de către autorităţile locale sau a unui sistem judeţean de monitorizare video operat împreună cu instituţiile abilitate, în primul rând cei care fac naveta spre şi dinspre municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşele Târgu Bujor şi Bereşti şi comunele Corod, Cudalbi, Iveşti, Pechea şi Tudor Vladimirescu, în care funcţionează licee.

În cazul în care Consiliul Judeţului Galaţi nu dispune de fondurile necesare implementării unui astfel de proiect, vă asigur de întreg sprijinul parlamentar pentru a asigura finanţarea, în regim de urgenţă, pentru acest sistem de supraveghere video, necesar pentru a asigura supravegherea video a acelor locaţii în care elevi, tineri şi nu numai, urcă şi coboară din autoturisme pe drumul spre şi dinspre şcoală sau locul de muncă, etc.

Mai mult, în toate perimetrele identificate trebuie asigurat şi iluminatul public corespunzător.

Am convingerea că, înafara parlamentarilor USR, şi ceilalţi senatori şi deputaţi gălăţeni, precum şi consilierii judeţeni sau locali vor sprijini acest proiect.

Astfel, comunitatea ar avea la dispoziţie un instrument necesar nu doar prevenţiei dar şi intervenţiei rapide pentru evitarea repetării în judeţul Galaţi a unor cazuri precum cele de la Caracal.

Deasemenea, supravegherea video a drumurilor publice, mai ales în zona intrărilor/ ieşirilor din municipiile, oraşele, comunele şi satele gălăţene poate contribui şi la prevenirea altor fapte ilegale, cum ar fi transportul ilegal de material lemnos, furtul de animale, furtul sau/ şi distrugerea recoltelor, etc.

Nu în ultimul rând, înfiinţarea unui/ unor astfel de sisteme de supraveghere video, care să respecte toate reglementările legale şi standardele tehnice necesare şi operarea acestuia poate contribui la creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în autorităţile statului, indicator social extrem de important şi care este grav afectat de tragicele evenimente de la Caracal.

Faţă de cele menţionate, aşteptăm un punct de vedere din partea dumneavoastră. Vă asigurăm de întreg sprijinul politic pentru iniţierea unui astfel de proiect.

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galați
www.bogdanrodeanu.ro