bogdan rodeanu
Anunțuri, Toate știrile

Primăria PSD Galaţi şi-a ignorat propria investiţie de 500.000 de lei pentru mediu!

De ce cad copacii Galaţiului la furtună? Pentru că sunt bătrâni şi bolnavi. Pentru că au crengile uscate de poluare şi rădăcinile afectate de betonarea excesivă a oraşului.

De ce este însă Primăria PSD Galaţi surprinsă de fiecare dată de numărul mare de copaci căzuţi la fiecare furtună?

Pentru că, în anul 2011, primăria PSD Galaţi a cheltuit 500.000 de lei pentru a realiza Registrul spaţiilor verzi, un sistem informatic de tip GIS de evidenţă a spaţiilor verzi în care trebuiau incluşi şi copacii de pe domeniul public. Cu date masurate: înălţime, circumferinţă, specie, vârstă estimată, boli ( dacă era cazul ) şi localizare la nivel de centimetri. Aşa a “lucrat” PSD pentru Galaţi: au făcut un registru al spaţiilor verzi doar pentru că erau obligaţi să îl aibă şi apoi nu au mai făcut nimic. Dacă erau obligaţi să ţină registrul spaţiilor verzi pe caiet studenţesc, aşa făceau. Au făcut acest registru şi … s-au oprit. Primăria PSD trebuia să cheltuiască banii publici pentru betonarea oraşului, nu pentru copaci şi, implicit, pentru sănătatea şi nu în ultimul rând pentru siguranţa oraşului. Niciodată nu au ţinut cont de Registrul Verde. În loc să lucreze metodic, aşa cum sunt îngrijiţi copacii şi spaţiile verzi din Occident, să îi taie pe cei putrezi şi să planteze imediat alţii în loc, întotdeauna au tăiat copacii în funcţie de telefoane sau, tipic pentru PSD, “din ochi”. Mai mult, conform legii, primăria era obligată încă din anul 2013 să asigure o suprafaţă minimă de spaţiu verde de 26 metri pătraţi pentru fiecare locuitor. În interiorul intravilanului! Art. 71 din O.U.G. 195/2005 şi Legea 265/2006.

Asta ar însemna că astăzi am avea nevoie de cel puţin 8 MILIOANE DE METRI PĂTRAŢI DE SPAŢIU VERDE. Asta înseamnă 800 de hectare. E o suprafaţă egală cu cea a cartierelor Dunărea, Ţiglina, Aurel Vlaicu şi Aviaţiei LA UN LOC. Fireşte, nu avem în Galaţi atâta spaţiu verde nici dacă adunăm cimitirele şi gradinile de legume din Barboşi! Furtuna a trecut. Câteva guri de canalizăre su fost desfundate. Grindina s-a topit. Apa se scurge în canalizare. Betonul se usucă. Dar nu putem să înlocuim atât de uşor nici copacii căzuţi şi nici spaţiile verzi betonate.Vom munci mult pentru a repara această situaţie dar, hei, suntem USR Galaţi. Nici eu şi nici colegii mei nu dăm înapoi!

Bogdan Rodeanu

Deputat USR Galaţi

www.BogdanRodeanu.ro