Activitate în circumscripție, Toate știrile

Proiectul modernizării aleii de la P-uri este un carnaval financiar al Primăriei PSD Galaţi!

Despre “proiectul de modernizare a aleii de la P-uri” se va vorbi foarte mult. Acum arată rău, este indiscutabil. Că trebuie să arate bine, iarăşi, este indiscutabil.

Problema este preţul pe care Primăria PSD Galaţi vrea să îl plătească. Cheltuielile prognozate sunt excesiv de umflate. 
Administraţia publică nu înseamnă să arunci banii cu sacul.

Dimpotrivă, când eşti în serviciul public eşti obligat să fii excesiv de atent.

Aşa că am verificat câteva repere din proiectul Primăriei PSD Galaţi de modernizare a aleii de la P-uri. Devizul general este pur şi simplu un carnaval financiar al Primăriei PSD Galaţi!
Primăria PSD Galaţi bugetează achiziţia a 120 de arbusti de cununiţă ( Spiraea Bulmada ) la 69,30 lei bucata deşi pepiniera Cobadin vinde cu preţuri intre 15 şi 25 lei arbustul cu înălţimea de 50-80 centimetri.

Aceeaşi primărie PSD Galaţi vrea să bugeteze achiziţia a 150 de fire de dracilă roşie ( Berberis Thunbergii ) la 92,40 de lei bucata deşi la Emag se vând cu 45 de lei ghiveciul de dracilă roşie cu diametrul de 10-20 centimetri.

Bine, se pot “salva” spunând că, de fapt, exemplarele pe care le vor cumpăra vor fi mai mari.

Dar la cabluri nu mai au salvare!
În acelaşi proiect, cablul model CYABY 4x10mmp pentru instalaţia electrică este estimat la 27,87 lei metrul dar am găsit pe piaţă la 18,45 lei metrul. E vorba despre 1.550 metri de cablu.

Dar diferenţe foarte mari sunt şi la cablurile CYYF 3×1,5mp ( Primăria PSD vrea să dea 3,65 lei pe metru dar pe piaţă costă 2,69 lei pe metru. Sunt 450 de metri ), CYAB 4×2,25 mmp ( Primăria PSD Galaţi vrea să dea 9,22 pe metru dar în piaţă costă 6,07 lei metrul. Sunt 1.850 de metri ), CYAB 4×4 mmp ( Primăria PSD Galaţi vrea să dea 12,47 lei pe metru dar pe piaţă costă 8,91 lei metrul. Sunt 750 de metri ) CYABY 3×2,5 mmp ( Primăria PSD Galaţi vrea să dea 6,51 lei pe metru dar pe piaţă costă 4,64 lei metrul. Sunt 900 de metri ), CYABY 4×50 ( Primăria PSD Galaţi vrea să dea 156,89 lei pe metru dar pe piaţă costă 112,07 lei metrul. Sunt 300 de metri ) … doar la o simplă căutare pe site-uri specializate, fără să cerem oferte şi fără să negociem. Preţurile din estimarea primăriei sunt fără TVA!

Totaluri: Primăria PSD Galaţi vrea să dea pe cabluri 147.769 lei cu TVA inclus.

Am găsit aceeaşi marfă la preţul de 85.517 lei.
Economia ar fi de 62.252 lei

Încă o dată: doar din corectarea supraevaluării cablurilor am obţinut o economie de 62.252 lei = 13.216 euro! Cu banii ăştia încălzim o şcoală din Galaţi timp de o iarnă întreagă. Ba mai rămân bani şi de plătit energia electrică. Însă în devizul general mai sunt sute de repere.

Nu spun că toate sunt umflate cu 40%, ca în cazul cablurilor, însă n-ar strica o verificare temeinică.

Pentru că 40% din valoarea întregului proiect înseamnă mai mult de 1 milion de euro!

Aşa face administraţie PSD Galaţi! Aşa iroseşte PSD Galaţi banii oraşului!

Asta nu mai este nici politică şi nici administraţie. Mai exact, administraţie în folosul cetăţeanului.

A dubla bugete, din pix, în lucrări mari, cu multe repere, e şmechereală. Repede, să intre la vot, să aprobăm, să modernizăm oraşul, indiferent de costuri. Comentează cineva, ceva? Se opune progresului!

Asta este şmechereala pesedistă.

Ei pot încerca o scăpare, spunând că e doar un proiect, doar o estimare, că încă nu s-a ajuns la licitaţie. Însă “estimarea” asta este fundamentul Hotărârii de Consiliu care, la rândul ei, va fundamenta caietele de sarcini.

Gălăţenii au arătat pe 26 mai că nu mai suporta aşa ceva. Că s-au prins. Că nu mai ţine. Dar Primăria PSD Galaţi nu a înţeles nimic din votul de pe 26 mai. Ei cred că dacă Dragnea a ajuns în închisoare, gata, sunt uscaţi şi curaţi.

Ei greşesc. Cu astfel de proiecte nu sunt nici uscaţi şi nici curaţi. Sunt responsabili.

Iar gălăţenii au fost atenţi pe 26 mai şi vor fi din ce în ce mai atenţi.

#farahotie

Bogdan Rodeanu
Deputat USR Galaţi
www.bogdanrodeanu.ro