Anunțuri, Toate știrile

Spune adevărul!

A fi onest în plină epidemie de coronavirus poate însemna salvarea unor vieți.

Pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor au fost înăsprite, astăzi, de Guvern prin OUG: de la 1 la 5 ani pentru cei care nu respectă măsurile impuse de autorități, respectiv de la 5 la 12 ani în cazul în care, prin comiterea faptei, s-a produs decesul unei persoane. De asemenea, cei care știu că sunt bolnavi și transmit virusul altor persoane riscă pedepse de la 2 la 7 ani.

A spune adevărul este un act de responsabilitate și solidaritate.

Ne așteptăm la același exercițiu de transparență și din partea Guvernului în combaterea epidemiei. Este esențial să știm care sunt nevoile personalului medical în tratarea pacienților, fie că vorbim despre absența măștilor ori a testelor, fie de numărul insuficient de echipamente de protecție. Cu toții am văzut deja apelurile unor medici. Măcar în al 12-lea ceas este necesar ca autoritățile să învețe din greșelile trecutului. Expresia „avem de toate” încă mai este vie în memoria colectivă.

Doar dacă ne spunem adevărul, unii celorlalți, medicilor, autorităților, se pot lua măsurile necesare și vom depăși această perioadă, demonstrând o calitate esențială în vremuri greu încercate: umanitatea.

Textul ordonanței de urgență poate fi consultat aici: bit.ly/2U0mEvk